Dobogóra állhatott Fetter Erik

19:00 | 2023 06. 25.

Kategóriák: Al kiemelt, Sport

 A Pannonhalma környéki 170 kilométeres távnak 25 fokos időben vágott neki a 39 fős – U23-as és felnőtt – férfi mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört kilencszer teljesítették a bringások, hogy aztán három pannonhalmi kis kör után – amelyekben már feltekertek az apátsághoz – egy negyedik mászást követően a bencés monostor előtt érjenek célba.


    A verseny legnagyobb kérdése az volt, hogy a 11 fővel rajtoló Epronex-Hungary meg tudja-e lepni a külföldi csapatokban tekerő profikat, akik közül leginkább a címvédő Valter Attila (Jumbo-Visma), valamint Fetter Erik (EOLO-Kometa) és Dina Márton (ATT Investments) számítottak a legnagyobb esélyeseknek.

Már az első körben megindultak a támadások, ki is alakult egy ötfős szökés, ám Fetter és Valter felugrottak rá, majd rövidesen a már ekkor fogyásnak indult mezőny utolérte az élcsoportot. A második kör végén a címvédő, valamint Karl Ádám tekert el, hozzájuk utóbbi két epronexes csapattársa csatlakozott, ám sorra szakadtak le az elmúlt évi győztesről, aki 125 kilométer elteltével egyedül maradt. Előnye egy perc körül volt ekkor, miközben a mezőny hátuljában Lepold Zoltán Antal a földre került, bokasérüléssel mentő szállította el. A kis köröket 2:09 perces előnnyel kezdte meg Valter, miközben az üldözősor szétszakadt: Dina, Fetter és Kusztor Péter harcolt a dobogós helyekért. Dina az apátsághoz vezető 940 méter hosszú, 15 százalékos meredekségű részeket is tartalmazó, 9,6 százalékos átlagú emelkedő utolsó előtti mászásánál indult meg, ezzel leszakítva riválisait, Fetter pedig a záró hegymenetben hagyta le Kusztort. Így az első két helyet – akárcsak tavaly – Valter és Dina szerezte meg, a bronzérem pedig Fetterhez került.

A verseny után Fetter elmondta: a legjobb nyert, így méltó magyar bajnokuk lesz.

,,Nem jött be a taktika Attila ellen: próbáltuk nem utolérni és kifárasztani, ez volt az egyetlen esélyünk a győzelemre, de örülök, hogy felállhatok a dobogóra” – értékelt az EOLO-Kometa kerekese.

Eredmények:

férfiak (170 km), magyar bajnok:

  1.  Valter Attila (Jumbo-Visma) 3:49:34 óra
  2. Dina Márton (ATT Investments) 2:28 perc hátrány
  3. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 3:03 p h.

 

Fotó: Maurizio Borserini / Sprint Cycling

(MTI)

Címkék: , , ,