Fetter Erik ott lesz a szombaton rajtoló Giro d’Italia versenyen

09:49 | 2023 05. 02.

Kategóriák: Al kiemelt, Sport

Fetter Erik bekerült az EOLO-Kometa keretébe a szombaton rajtoló Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyre.

Az olasz prokontinentális csapat kedden közösségi oldalán jelentette be nyolcfős keretét, amelyben hat olasz és egy spanyol kerékpáros mellett kapott helyet a 23 esztendős magyar időfutambajnok. A névsort egy olyan képpel jelentette be a csapat, melyen a versenyzőket római gladiátorként ábrázolják, háttérben a Colosseummal, utalva ezzel arra, hogy a Giro az idén Rómában ér véget.  

Fetter a korábbi tervekkel ellentétben nem utazott külföldre az elmúlt hetekben, az edzőjével egyeztetve a frissítő edzések mellett főleg az időfutamokra készült, amelyekből három is vár rá az olasz körversenyen – összesen 73,2 kilométernyi távval –, közülük az első rögtön a nyitóetap lesz Fossacesia Marina és Ortona között.

Fotó: EOLO-KOMETA Cycling Team

“Úgy döntöttünk, hogy ne a nagy hegyekre fókuszáljunk, hanem töltsek minél több időt az időfutam-kerékpáron” – árulta el az MTI megkeresésére Fetter, aki hozzátette: ezen a bringáján több fejlesztést is végrehajtottak, más beállításokkal fog versenyezni, illetve javítottak az üléspozícióján is. – “Úgy érzem, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk, kíváncsi leszek, hogy fognak menni az időfutamok.”

Fetter tavaly szerepelt először háromhetes körversenyen: a Magyarországról rajtolt Girón összetettben a 83. helyen zárt az EOLO-Kometa színeiben, legjobb szakaszeredményeként 15. lett Nápolyban. Visszatekintve elmondta: tavaly még nem voltak benne biztosak, mi lesz számára a legideálisabb felkészülés egy Grand Tour-viadalra, amivel a lehető legfrissebb lesz a második és harmadik hétre, ezzel együtt végig jól érezte magát. Idén viszont már az elmúlt évi tapasztalatok birtokában készült, ez megnyugvást jelent számára. Mint mondta, az időfutamokon kívül még nem nézett ki számára ideális szakaszokat, ezt majd a sportigazgatóval együtt a helyszínen fogják megtervezni.

“Rengeteg múlik azon is, hogy hogyan sikerül az első szakasz, az időfutam. Ha iszonyatosan jó napot fogok ki és megyek egy nagyon jó időfutamot, akkor akár el is lehet gondolkozni azon, hogy megpróbáljunk rámenni a fehér trikóra az utána következő két-három napban, mondjuk egy szökéssel” – fogalmazott Fetter a legjobb fiatalnak járó megkülönböztető mezre utalva, amelyért idén az 1998. január 1. után születettek szállnak harcba. Előre tekintve hangsúlyozta: ha az elmúlt évihez hasonlóan úgy fejezné be a Giro d’Italiát, hogy minden nap el tudta látni a feladatát és végrehajtani az EOLO-Kometa utasításait, már elégedett lenne.

“Ha pedig bekerülnék komoly szökésekbe és összejönne egy top tízes helyezés, annak nagyon örülnék, ez egy Grand Touron nagyon kiemelkedő eredmény lenne” – fűzte hozzá Fetter.

“Erik fejlődött, volt magaslaton is, így biztosan felkészült a Giróra, még jobban is, mint tavaly, hiszen immár tudja, mire számítson, másként fog reagálni a szervezete” – vélekedett Dér Zsolt, a magyar országúti válogatott szövetségi kapitánya.

A 106. Giro d’Italián a 21 szakasz alatt 3489 kilométert és mintegy 51 400 méter szintkülönbséget kell teljesíteniük a bringásoknak. A viadal – öt év elteltével ismét – Rómában ér véget. A mezőnyt 22 csapat alkotja majd, egyaránt nyolc-nyolc kerékpárossal.

(MTI, Fotó: Maurizio Borserini / Sprint Cycling)

Címkék: , , ,