Hétvégén Magyar Bajnok lett Benkó Barbara – Interjú a pilisvörösvári kerékpárossal

15:00 | 2016 07. 20.

Kategóriák: Sport

Benkó Barbara neve Pilisvörösváron nem ismertlen, hiszen a helyi kerékparos lány az elmúlt években sikert sikerre halmoz. Négy éve drukkolhattunk neki az olimpián is, idén azonban nem lehet ott az ötkarikás játékokon. A hétvégén viszont magyar bajnok lett Csömörön.

Benkó Barbara neve Pilisvörösváron nem ismertlen, hiszen a helyi kerékparos lány az elmúlt években sikert sikerre halmoz. Négy éve drukkolhattunk neki az olimpián is, idén azonban nem lehet ott az ötkarikás játékokon. A hétvégén viszont magyar bajnok lett Csömörön.

 
A Varkapu.info interjút készített Benkó Barbarával, aki portálunknak mesélt a legutóbbi, esőáztatta versenyéről, az elmúlt hónapokban elért TOP10-es helyezéséről, és arról is, hogyan éli meg a hiányzást az olimpiáról.
 
Varkapu.info: A hétvégén magyar bajnok lettél Csömörön. Hogyan emlékszel vissza a versenyre? Az időjárás nem volt a legjobb a hétvégén…
 
Benkó Barbara: Egészen őszintén, egy másodpercét sem élveztem… Szombaton voltam kint a pályán edzeni, akkor is szakadt az eső, de akkor még teljesen járható volt, csak sáros meg csúszós. Ehhez még hozzá vagyunk szokva. A kerékpár nem teremsport, versenyeztünk már extrém körülmények között. Gondoltam, nagyon sokkal rosszabb nem lesz ez vasárnapra. Hát, lett… Mire mi rajtoltunk, délután már annyira szét volt járva a pálya, hogy gyakorlatilag használhatatlan lett, ennek tetejébe elállt az eső, és már nem folyt a sár, hanem tapadt, ami miatt tekerni is alig lehetett. A kerék beragadt, 30 kg lett a kerékpár, futóverseny volt a fele, elég rossz volt. De mindenkinek ugyanolyanok voltak a körülmények, úgyhogy ezt kellett megoldani. 
 
 
Varkapu.info: A sok nemzetközi verseny után – illetve közben – milyen itthon versenyezni?
 
Benkó Barbara: Nagyon szeretek itthon kerékpározni, mindig remek a hangulat, sok ismerős arccal találkozhatok, és az itthoni közönséget semmi sem übereli. 
 
Varkapu.info: Itthon mikor láthat legközelebb a közönség? Pilisvörösváron lesz valamikor versenyed?
 
Benkó Barbara: Pilisszántón volt egy nemzetközi verseny áprilisban, ott indultam, és nyernem is sikerült. Idén viszont már nem tudok több versenyről a Pilisben. Nagykanizsán lesz még egy Magyar Kupa futam szeptemberben, ami szintén nemzetközi, de nem biztos, hogy tudok menni, mert a csapatom azt akarja, hogy Németországban versenyezzek a Bundesligán. Úgyhogy ez még kérdéses. Augusztus utolsó hétvégéje pedig maraton Magyar Bajnokság a Mátrában, ott még rajthoz állok. Még sosem indultam maraton bajnokságon, úgyhogy ez nekem is újdonság lesz. A többi versenyem a szezon hátralevő részében mind külföldi. 
 
Varkapu.info: Az elmúlt hónapokban volt sikered nemzetközi szinten is. Első magyar versenyzőként bekerültél májusban az elit felnőtt TOP 10-be is. Bizonyára vannak olyan olvasóink, akik nem ismerik annyira ezt a sportot. Mit jelent ez pontosan?
 
Benkó Barbara: Elég nagy dolog TOP 10-ben lenni Világkupán, főleg a mi sportunkban. Még soha, senkinek sem sikerült ez itthon, eddig is én tartottam a rekordot a 18. helyemmel, de rajtam kívül top 30-ban senki sem volt még. Németországban zajlott ez a Világkupa, a sorozat második állomása volt (6 világkupa van egy évben), ennél feljebb kategorizált verseny nincsen. Nagyon boldog voltam és óriási dolog ez az országnak is. Örülök, hogy valamit visszaadhattam abból, amit kaptam már ettől a sporttól. Teljes extázisban voltak a kerékpársportot szerető és ismerő emberek, mert ők tudják mekkora dolog ez.   
 
 
Varkapu.info: Hogyan sikerült eljutnod idáig? Sokat olvashattuk, hogy a felnőttek között egy ideig nem ment minden egyszerűen.
 
Benkó Barbara: Nem lehet minden szezon tökéletes, és az emberi teljesítőképességnek is vannak határai. Volt két évem, amikor nem nagyon ment, utólag persze mindig okos az ember, rájöttem én is, hogy miben hibáztam, tanultam belőle. De leginkább annak köszönhető a javulásom, hogy felismertem: nem jó az úgy, ahogy akkor csináltam és edzettem, és nagyon örülök, hogy mertem váltani. Új edzőkkel készülök, elég sok mindent megváltoztattam az életemben, és úgy érzem, most elindultam azon az úton, ami majd egy még magasabb szintre fog eljuttatni. Addig még sokat kell dolgoznom, és hosszú az út, de már most látszik a javulás, és jönnek az eredmények, ami pedig extra motivációt ad. 
 
Varkapu.info: A nyári teljesítményeddel hogyan vagy megelégedve?
 
Benkó Barbara: Eddig jól. Persze lehetett volna jobb is, mindig elégedetlen vagyok egy kicsit magammal. Nekem a VB volt a fő verseny, a csapatváltóban elért 7. helyünk szenzációs, de egyéniben kicsit többet vártam magamtól. Viszont így sem lehet okom panaszkodni, a lehetőségeimből kihoztam a maximumot. Még messze nincs vége a szezonnak, jönnek még Világkupák, fontos versenyek, most azokra készülök. 
 
 
Varkapu.info: Négy éve bemutatkozhattál az olimpián is, idén azonban sajnos, nem láthatunk versenyezni. Hogyan éled meg ezt?
 
Benkó Barbara: Így van, nem megyek Rióba, mert nincsen kvótája az országnak. Elég furcsa és bonyolult kvalifikációs rendszerünk van, amibe most nem mennék bele, de Európát igyekszik kizárni a helyszerzésből, így elég nehéz dolgom van. Pláne úgy, hogy itthon rajtam kívül nemigen van lány versenyző, aki gyűjtené a pontokat, és ez így nem lehetséges. Egyénileg nem lehet kvalifikálni, csak országként, de ehhez 3 versenyző pontjai adódnak össze a Világranglistáról. Na, most én hiába vagyok 25. jelenleg, ha a másik két lány 200 körül van. Ilyenkor annak az országnak még mindig több ponta van, amelyik színeiben három középrossz versenyző kerékpározik.
 
Őszintén szólva egyik szemem sír, a másik nevet. Az Olimpia minden sportoló álma, egyszer azt nyerni, de már csak részt venni rajta, óriási dolog. Képviselheted a hazádat. Sajnálom, hogy lemaradtam idén, ugyanakkor kicsit örülök is, mert hall az ember mindenfélét… Kellett járnom MOB-os tájékoztatókra is még év elején, amikor volt esélyem a kijutásra, és az egészségügyi helyzet nem túl biztató Brazíliában. Emiatt tehát nem bánom, hogy elkerülöm ezt a kockázatot. Sportolóként amúgy is az egészség a legnagyobb kincsünk.
 
Varkapu.info: Reméljük, hogy négy év múlva azért mégiscsak szurkolhatunk neked a következő Olimpián, addig pedig sok sikert a Világkupákon! Hajrá Barbi!
 
Köszönjük az interjút!
 
(Varkapu.info)
 
Kapcsolódó cikkek:
 
Címkék: , , ,