Szurkolásra biztos nagy szükségem lesz – Interjú Benkó Barbival

07:58 | 2012 04. 10.

Kategóriák: Sport

Még nem teljesen biztos, hogy Benkó Barbara ott lesz az Olimpián, de nagyon készül a londoni megmérettetésre – tudta meg a Varkapu.info a pilisvörösvári kerékpárossal készített interjúból. Egyelőre a fő cél a tapasztalatszerzés lenne, de legfiatalabbként szeretne meglepetést okozni.

Még nem teljesen biztos, hogy Benkó Barbara ott lesz az Olimpián, de nagyon készül a londoni megmérettetésre – tudta meg a Varkapu.info a pilisvörösvári kerékpárossal készített interjúból. Egyelőre a fő cél a tapasztalatszerzés lenne, de legfiatalabbként szeretne meglepetést okozni.

Varkapu.info: Először is gratulálok a kvalifikációhoz! Hogyan érzed magad most, hogy tudod, ott lehetsz a londoni Olimpián?

Benkó Barbara: Köszönöm szépen! Igazából ez még nem 100%, hisz május 20-ig tart a kvalifikációs időszak, de annyi már most biztos, hogy ha meglesz a kvóta Magyarországnak, akkor én mehetek, mert a magyar válogató versenyeket megnyertem! Ez óriási megkönnyebbülés, de ugyan akkor van egy kis árnyoldala is, hisz a kvótáért még pontokra van szüksége az országnak és mivel most a többi lány elvesztette érdekét abban, hogy pontokat szerezzen, és külföldi versenyekre utazzon, ez a feladat most rám marad, amit nem lesz egyszerű teljesíteni, de teljes gázzal rajta vagyok!

Varkapu.info: Mikor született meg benned az az álom, hogy Olimpián versenyezhess, és mikor érezted úgy, hogy ez az álom elérhető? Már rögtön a kezdeteknél?

Benkó Barbara: Szerintem minden sportoló, akinek ráadásul a választott sportága még az Olimpián is szerepel, az arról álmodik, hogy majd egyszer ő is ott lehet. Ez nálam sem volt másként. Még elég fiatal vagyok, remélhetőleg több Olimpiai ciklus is benne van a pályafutásomban, de most London előtt azt éreztem, hogy ezt mindenképp meg kell próbálni, és összejöhet, de ha nem, akkor sem történik tragédia, hisz van még időm, maximum megcélozzuk Riot 2016-ban. De most nagyon úgy áll, hogy meglehet, és ezzel én leszek az egyik legfiatalabb a mezőnyben.

Varkapu.info: Hogyan és hol készülsz fel Londonra? A selejtező harmadik állomása a biztos bejutással már felkészülésnek tekinthető?

Benkó Barbara: Most az év eleji Világkupákra fókuszálok és ott szeretnék nagyon jól menni, hisz ha ott jól megyek, akkor az rengeteg pontot is jelent a kvalifikációhoz, de első sorban én a Világkupa összetettben minél előkelőbb helyet céloztam meg. Tavaly 2. lettem a 7 verseny összesítéséből, és idén is a dobogón szeretnék végezni.  

Rengeteget utaztam már most is, pedig még csak nemrég kezdődött a szezon. Télen Californiában és Portugáliában edzőtáboroztam, most pedig zömmel itthon edzem, de minden hétvégén versenyem van valahol külföldön, úgyhogy folyamatosan úton vagyok.  Minden verseny egyfajta felkészülés, de a specifikus edzéseket majd akkor kezdjük el, ha biztos az indulásom, addig is még rengeteg dolgunk van, és az épp soron következő versenyre koncentrálunk. Persze két nagy cél van idén: az Olimpia augusztus 11-én és a Világbajnokság szeptemberben!

Varkapu.info: Egy kicsit beszéljünk a múltadról is. Hogyan kezdtél kerékpározni? Ki indított el az úton?

Benkó Barbara: A kerékpározás nálunk családi hagyomány, Édesapám is ezt a sportot választotta. Korábban úsztam, de azt hamar meguntam. 12 éves koromban váltottam, és itt is ragadtam. A kezdetektől fogva Édesapám az edzőm, és ez a családi csapat eddig nagyon jól bevált, és ha az eredményeket nézem, akkor azt mondhatom, hogy működik is.

Varkapu.info: Amerikából milyen tapasztalatokkal tértél haza?

Benkó Barbara: Biztos vagyok benne, hogy hasznomra vált a Californiában töltött idő, hiszen mégis normális időben tudtam edzeni, ami itthon a hidegben és hóban kivitelezhetetlen lett volna. Teljesen más világ Amerika. Mivel relatíve hosszú időt töltöttünk kint, kicsit sikerült megismerkednem az ottani emberekkel és kultúrájukkal, más… Más a hozzáállásuk a sporthoz, a dolgokhoz, a problémákhoz, egymáshoz, mindenhez. Ott sincs kolbászból a kerítés, nem kell azt gondolni, csak egyszerűen pozitívabbak az emberek, és igyekeznek megoldani a problémájukat, és nem siránkoznak, hogy de rossz nekik, hanem tesznek is valamit, hogy ne úgy legyen. Segítőkészek is és összetartóak, lenne mit tanulnunk tőlük ilyen téren. Pozitívan csalódtam az országban és nagyon jól éreztem magam.

Varkapu.info: Végezetül kanyarodjunk vissza a londoni Olimpiára. Mit vársz az ottani versenyektől?

Benkó Barbara: Mint már mondtam, valószínű én leszek a legfiatalabb a mezőnyben, de ennek ellenére szeretnék minél jobban szerepelni. Egy biztos, nagyon kemény lesz, Olimpia 4 évente van csak, mindenki csúcsformában lesz, nem lesz egyszerű dolgom a tapasztalt, idős versenyzőkkel szemben. Lányoknál összesen 30 versenyző állhat csak a rajthoz, tehát ide már bekerülni is óriási dolog. Azt gondolom, hogy ha top 20-ban vagyok, az már nagyon szép eredmény, de nekem első sorban a tapasztalatszerzés a legfontosabb. Megtapasztalni, hogy milyen az Olimpiai légkör. De ne legyen így, okozzak mindenkinek nagy meglepetést, és legyen még ennél is szebb helyezésem!

Varkapu.info: Az Olimpiáig lesz még komoly megmérettetésed, ahol egész Pilisvörösvár és környéke szurkolhat neked?

Benkó Barbara: Ó, persze, most jönnek csak az igazán fontos versenyek! Május 20-ig még három Világkupa van, az első most hétvégén Belgiumban (Houffalize), a második május 11-én Csehországban (Nové Mesto Na Morave), a harmadik, amivel zárul a kvalifikációs időszak pedig május 19-én Franciaországban (La Bresse). Ezeken szeretnék nagyon jól szerepelni és dobogóra állni! Utána júniusban két tengerentúli Világkupa egymás után Kanadában és az USA-ban, majd július 21-én Magyar Bajnokság, ahol meg szeretném védeni a Magyar Bajnoki címem. Ráadásul ez hazai pályán lesz Pilisvörösváron, szóval itthon mindenképp jól kell mennem! Rá egy hétre zárul nekünk a Világkupa sorozat Franciaországban (Val d’ Isere), és a tervek szerint onnan már repülnék is Londonba. A mi futamunk augusztus 11-én lesz. Persze ezek közben is lesz sok versenyem, de az igazán fontosak ezek, szóval szurkolásra biztosan nagy szükségem lesz!

(Gribek Dániel – Varkapu.info; Fotó: Craig Dutton)

Kapcsolódó cikkek:
Az Olimpián is szurkolhatunk a pilisvörösvári kerékpárosnak!

Címkék: , , , , ,