Erdő-mező Különleges helyi újságot adott ki Pilisszentiván önkormányzata

Különleges helyi újságot adott ki Pilisszentiván önkormányzata
Májusban megjelent a Pilisi Len - Zöld Újság első lapszáma Pilisszentivánon. A környezetvédelemmel, helyi természeti értékekkel, környezeti neveléssel foglalkozó ingyenes magazint az önkormányzat adta ki, szerkesztője a Varkapu.info vezetője, Gribek Dániel. 

Erdő-mező Megszűnhetnek az erdei kukák a Pilisben

Megszűnhetnek az erdei kukák a Pilisben
A Pilisi Parkerdő Zrt. megfontolja az erdei szeméttárolók lépésről-lépére történő megszüntetésének lehetőségeit, mert szerinte jobb, ha a kirándulók elviszik magukkal az erdőbe bevitt szemetet - olvasható a masodikkerulet.hu oldalon.

Erdő-mező Szemét és mocsok mindenfelé - Így néz ki a solymári kiserdő a tavasz kezdetén (KÉPEK)

Szemét és mocsok mindenfelé - Így néz ki a solymári kiserdő a tavasz kezdetén (KÉPEK)
A Solymár és Pilisvörösvár között fekvő kiserdő helyzetével már a Varkapu.info is foglalkozott korábban. A területen fekvő földút hétről-hétre egyre tragikusabb állapotban van, a vízzel teli mélyedések egyre nagyobbak. Ennél is nagyobb probléma azonban, hogy a kiserdő évek óta "helyi szemétlerakóként" funkciónál egyesek számára.

Közélet MNO: Rendőrökkel ellenőriztetnék a kályhákat

MNO: Rendőrökkel ellenőriztetnék a kályhákat
A Levegő Munkacsoport javaslata szerint a rendőrség közreműködésével lehetne hatásosan fellépni az illegális hulladékégetés ellen. Vidéken ugyanis – de még a nagyvárosok peremkerületeiben is – bevett szokás, hogy a lakosság háztartási hulladékkal, PET-palackokkal, festett ajtó- vagy ablakkerettel, esetleg pozdorja bútorokkal is fűt - írja a magyar Nemzet.

Erdő-mező Hasznos tanácsok a madarak téli etetéshez

Hasznos tanácsok a madarak téli etetéshez
A hűvösebb idő beköszöntével érdemes a kertbe vagy ablakpárkányra madáretetőt helyezni, ugyanis amellett, hogy ezáltal gyönyörű fajokban gyönyörködhetünk, nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy szárnyas barátaink túléljék a telet. 

Erdő-mező Őszapót és fenyves cinegét is gyűrűztünk Pilisszentivánon (+KÉPEK)

Őszapót és fenyves cinegét is gyűrűztünk Pilisszentivánon (+KÉPEK)

Pilisszentiván határába, a Jági-tó partjára csábítja hónapról hónapra az érdeklődőket madárgyűrűzési bemutatókra a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Pilisi Len Látogatóközpontja.

Erdő-mező Összefogás Pilisszentiván, a Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park között

Összefogás Pilisszentiván, a Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park között
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Pilisszentiván Község Önkormányzata és a Pilisi Parkerdő Zrt. az Európa Diplomás Szénás-hegycsoport területén közösen elvégzendő természetvédelmi feladatok ellátására vonatkozó együttműködési megállapodást írt alá július 20-án.

Erdő-mező Három új denevérfaj jelent meg a Pilisi Parkerdőben

Három új denevérfaj jelent meg a Pilisi Parkerdőben

Az örökerdő gazdálkodás során a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei különös gondot fordítanak az erdő biológiai sokféleségének megőrzésére, a meglévő és az újonnan megjelenő fajok óvására.

Erdő-mező Emberre és természetre is veszélyes a szabálytalanul kezelt zöldhulladék

Emberre és természetre is veszélyes a szabálytalanul kezelt zöldhulladék
A kertben levágott fű, lenyesett ág, lehullott gyümölcs, vagyis az úgynevezett zöldhulladék nem tűnik veszélyesnek. Sokan azt gondolják, hogy a természetben lebomló anyagokat bátran elhelyezhetik az erdőkben, mezőkön, utak szélén, és ezzel nem követnek el természetkárosítást. Ez azonban tévedés. 

Erdő-mező Összefogás a madárért - A falu gólyája Pátyon

Összefogás a madárért - A falu gólyája Pátyon

November elején több helyi lakos is jelezte, hogy egy fehér gólya nem hagyta el az országot társaival, a településen tanyázik. A pátyi lakosok összefogtak, hogy a madár épségben túlélje a telet.

view counter

Közelgő események

Programot ajánlok!

Navigáció

Belépés

Szavazás

Hányast adnál a Varkapu.info-nak a térség tájékoztatásával kapcsolatban?:

varkapu.info hírlevele

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel