Folytatódik a vita a vörösvári rendelőben felmondott orvosok ügyében

20:59 | 2020 06. 15.

Kategóriák: Al kiemelt, Egészség

Hétvégén kezdődött a népszerű közösségi oldalon az a vita, amelyben nemrég felmondott orvosok és a pilisvörösvári rendelőintézet vezetője csapott össze. A vád szerint az intézmény igazgatója ellehetetlenítette az együttműködést, ezért az érintettek kénytelenek voltak több éves helyi munkájukat feladni. Miután vasárnap a település polgármestere röviden reagált a Facebook-bejegyzésre, hétfő délelőtt Dr. Kóti Tamás intézményvezető is kifejtette véleményét a témában. E szerint többszöri egyeztetés ellenére sem sikerült megállapodni az érintett orvosokkal, a menesztés oka anyagi természetű volt.

Dr. Szabó Szilvia és Dr. Balogh Gyula hétfő délután újabb közleményt adott ki a témában, amelyet változtatás nélkül közlünk:

DR KÓTI TAMÁS REAGÁLÁSA ITT ÉRHETŐ EL>>>

AZ ORVOSOK ÉS FETTER ÁDÁM KÖZLEMÉNYE ITT ÉRHETŐ EL>>>

Kedves Betegeink! Tisztelt Vörösváriak!

dr.Kóti Tamás közleményére az alábbiakban válaszolunk:

felmondásunk oka nem anyagi természetű, ahogy írja, hanem elvi, erkölcsi természetű. Nem mintha nem lenne elegendő ok a felmondásra, hogy nem az érvényes, és meg nem változtatott szerződésnek megfelelően történik az elszámolás.

A veszélyhelyzet idején nem saját döntésünk alapján csökkentettük a rendelési időt, hanem a miniszteri utasításnak megfelelően, az igazgatóval és az intézetvezető főnővérrel egyeztetett módon. A rendelési időn túl pedig folyamatos telefonos elérhetőséget biztosítottunk.

A veszélyhelyzet idején a jogszabály rendkívül méltányos finanszírozást rendelt el. Minden szolgáltató, rendelőintézet a veszélyhelyzet előtti három hónap átlagdíjazását kapja, amiből fizethetik az alkalmazottakat, a vállalkozó orvosokat, asszisztenseket. Azokat is akik koruk, egészségi állapotuk miatt nem rendelhettek. Az általam ismert intézetek ezt meg is tették, kivéve a vörösvári rendelőt. Az igazgató közölte, hogy aki a miniszteri tiltás miatt nem dolgozhatott, annak nulla, azaz nulla jár, annak ellenére, hogy az intézet megkapta ezen munkatársaknak járó összeget. Ez morálisan elfogadhatatlan, és szembe megy a jogalkotó azon szándékával, hogy az egészségügyben dolgozók a rendkívüli helyzetben is méltányos jövedelemhez jussanak teljesítménytől függetlenül. Mindezt annak érdekében, hogy a veszélyhelyzet után újra elinduló ellátásokhoz a szakorvosi és szakdolgozói személyzet rendelkezésre álljon, miként a műszaki és irodai munkatársak is. Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy a társadalombiztosítás által a rendelőnek megállapított átlagdíj éppen ezen orvosok teljesítménye által is került megállapításra, akik a veszélyhelyzet miatt kevesebbet, vagy egyáltalán nem dolgozhatnak.

Ahol egy intézetvezető ilyen méltánytalanul jár el az orvosokkal és különösen egy olyan kollégával szemben, aki betöltötte a 65-ik életévét, és 20 évvel ezelőtt létrehozója volt a kardiológiai szakrendelésnek, ott nem lehet maradásunk.

Tisztelettel: dr.Szabó Szilvia dr.Balogh Gyula

Címkék: , , , ,