A jövő terápiája, avagy a fizikoterápia népszerűségének oka

08:39 | 2024 04. 17.

Kategóriák: Egészség

Egyre több ember panaszkodik fizikai fájdalomra, feszült nyakra és vállra, ízületi problémákra vagy hasonló mozgáskorlátozásokra. Többféle kezelési lehetőség kínálkozik az érintettek számára, mégis egyre többen válasszák a fizikoterápiát, amely számos előnnyel rendelkezik a gyógyszeres kezeléssel vagy a műtéttel szemben, tartósan javítva az életminőséget!

Mitől olyan értékes és hatékony a fizikoterápia?

Először is azért, mert a fizikoterápia Győr – és nemcsak – alkalmas minden korosztály számára! Más kezelési formákkal ellentétben, ez minden életkorban és társadalmi rétegben segíthet a mozgásszervi panaszokkal küzdő embereknek. Már az orvosok is egyre gyakrabban utalják a betegeket fizikoterápiás „kollégákhoz” a fizikai problémák első jelére.

A terápia és a természetes ingerek olyan folyamatokat indítanak el, amelyek hatékonyan megszüntetik a fájdalmat és javítják az izmok és ízületek mozgásterét. Egy profi terapeuta pedig nemcsak az érintett területet vizsgálja, hanem holisztikusan közelíti meg a pácienst, méghozzá májkárosító utóhatások és gyomorpanaszok elkerülése által.

A fizikoterápia három legnagyobb előnye

1. Nem invazív módszer

A sebészeti beavatkozások drasztikus megvágásokat jelentenek az emberi szervezetben – a szó legigazibb értelmében. Egy műtét megváltoztatja a testet, és bár kezeli a tünetet, de nem mindig a fájdalom fő okát tárja fel. A fizikoterápia viszont nem invazív megközelítést kínál, amely fokozatos javuláshoz vezet, és amely egyéni terápiás terv alapján, minden tünetet és okot figyelembe vesz.

2. Segít elkerülni a súlyos szövődményeket

Az invazív eljárások sok esetben szövődményekhez és fertőzésekhez vezethetnek. Ez nem csak meghosszabbítja a gyógyulási folyamatot, de akár utókezelést is igényelhet.

3. A fizikoterápia kevesebb kezelést igényel

A sebészeti beavatkozások nemcsak a testet, hanem a pénztárcát is igénybe veszik. Különösen akkor, ha az első műtét sikertelen volt, és további beavatkozásokra van szükség. A fizikoterápia viszont egy többlépcsős folyamat, amely arra ösztönzi a betegeket, hogy fokozatosan érjék el céljaikat. De még akkor is, ha mindenképp műtétre van szükség, az előzetes fizikoterápia biztosítja, hogy a páciens optimális állapotban feküdjön kés alá.

Egyéni tanácsadás és holisztikus megközelítés minden páciens számára!

A fizikoterápia nagyon változatos – a pácienstől és az igényektől függően, viszont a részletes beszélgetés és anamnézis minden beteg esetében kihagyhatatlan lépés. Ez azt jelenti, hogy a panaszok és problémák mindig egyénileg vannak kezelve, hiszen a terapeuták felmérik a betegség teljes lefolyását, elemzik a testtartást és a test egyedi felépítését, azonosítják a fájdalompontokat és a feszültségeket, tesztelik a mozgásszervi rendszert és az izomerőt. Különösen fontos része, hogy a testet összetett, egymással összefüggő rendszernek tekintik, vagyis nemcsak a tünetekkel, hanem az okokkal is foglalkoznak a teljes gyógyulás elérése érdekében!

Konzervatív kezelés a tartós sikerért!

A fizikoterápia tehát nemcsak a fájdalom megszüntetésében vagy a sérülés gyógyításában segíthet, de sok esetben akár a műtét is elkerülhető vele. Különféle tanulmányok kimutatták, hogy a fizikoterápiás betegek az esetek 80%-ában jobb eredményeket érnek el, mint a műtéten átesett betegek. Ráadásul a fizikoterápiában alkalmazott gépekkel sokkal gyorsabb felépülési idő várható, hiszen már az első alkalom után csökken a fájdalom mértéke!

 

(Címlapfotó: freepik.com)