Örömök és megpróbáltatások – Egy éves fennállását ünnepli a Piliscsabai Vöröskereszt

11:00 | 2017 09. 14.

Kategóriák: Egészség

Tavaly szeptemberben lelkes önkéntesek álltak össze egy csapatba, hogy a Magyar Vöröskereszt hivatását, küldetéstudatát megtestesítve szebbé varázsolják Piliscsabát. 

A helyi alapszervezet megalakult, és egy év leforgása alatt, számos próbatétel után a tagok egy nagyszerű közösséget hoztak létre. A Varkapu.info az évforduló kapcsán Dobronyi Melindával, a Piliscsaba Vöröskereszt Alapszervezet elnökével beszélgetett.
 
Minden szervezet életében kialakulnak fordulópontok, amikor a tagok szemügyre vehetik az elmúlt időszak közösen elért eredményeit. Nincs ez másképp a piliscsabai vöröskeresztesekkel sem, akik jubileumot ünnepelve örömmel tekintenek vissza az elmúlt hónapok eseményeire.
 
Mi az, amire a legbüszkébbek az egy év leforgása alatt? „Azt gondolom, hogy a legnagyobb büszkeség az, hogy nagyon szuper csapat kovácsolódott össze az alapszervezetben, akik minden rendezvényen, véradáson, eseményen jelen vannak” – árulta el portálunknak Dobronyi Melinda. Az alapszervezet elnökének elmondása szerint a csapat szívesen vesz részt a városi ünnepségeken, fesztiválokon, és egyben hatalmas öröm számukra, hogy már ismerik, szeretik, hívják őket az emberek, akár egy főzőversenyre, akár elsősegély bemutatót tartani. 

Az alapszervezet rendszeresen részt vesz a helyi eseményeken, legyen szó akár főzőversenyről is

Melinda elmondása szerint az örömök, sikerek eléréséhez azonban rengeteg munka, szervezés is társult: „az első évünk komoly próbatétel volt, hiszen a mélyvízbe kerültünk. Az Országos Csecsemőgondozási Verseny döntőjének házigazdáiként egy kétnapos, több száz fős rendezvény szervezésében vettünk részt, és a zsűri visszajelzése alapján az elmúlt évek legjobb rendezését produkáltuk. Ez óriási mennyiségű munka, ugyanakkor hatalmas öröm és megtiszteltetés volt számunkra.”
 
Arra a kérdésre, hogy az egy év alatt mi volt a legmeghatóbb élménye az alapszervezetnek, Melinda a véradások sikereit emelte ki: „imádjuk a véradásokat, ahol egyre több érkezőt köszönthetünk már kedves ismerősökként. Megható, és csodás dolog, amikor egy idős néni süteménnyel járul hozzá a véradás sikeréhez, mert a kora miatt már nem adhat vért. Ezek az igazi sikerek, amikor örömet okozunk az embereknek, és jól érzik magukat velünk.”

Részese lenni egy remek csapatnak – Ezt (is) jelenti vöröskeresztesnek lenni!

A véradások kapcsán azt is megtudtuk, hogy egy év leforgása alatt nőtt az eseményen résztvevők száma. Ennek egyik oka, hogy a tagok minden alkalmat megragadnak, hogy népszerűsítsék a segítségnyújtás ezen módját. Míg az alapszervezet megalakulása előtt 20-30 fő véradó volt Piliscsabán, addig a következő, szeptember 16-i alkalomra már 80 körüli létszámot várnak. „Az összefogás egyre nagyobb, a folyamatos tájékoztatásnak és a helyi civil szervezetekkel, valamint a katolikus közösséggel való összefogásunknak hála, egyre többen ismerik fel a véradás fontosságát, és egyre többen keresnek bennünket. Az alkalmak nagyon jó, családias hangulatban telnek, igazi közösségi élmény nálunk vért adni” – árulta el portálunknak Melinda.
 
Egy sikeres év zárásakor felmerül a kérdés, hogy milyen terveket, célokat tűz ki az alapszervezet a következő évre: „Szeretnénk megtartani a lendületet, és sok sikeres véradást szervezni. Célunk a piliscsabai gyerekekkel megismertetni az elsősegélynyújtást, illetve szeretnénk egészségklubot szervezni a helyi lakosság számára. Több civil szervezettel is kiváló kapcsolatot ápolunk, például felmerült az önkéntes tűzoltókkal közös programok szervezésének ötlete is. Szeretnénk kivenni a részünket a közösségépítésből, és azt gondolom, nagyon jó úton haladunk efelé!”

A jövőben is fontos küldetés lesz az elsősegélynyújtás bemutatása

Az alapszervezet jelenleg 27 főt számlál, és szívesen várja körébe korosztálytól függetlenül a lelkes, segíteni vágyó embereket!
 
A Varkapu.info szerkesztősége minden hónap elején megosztja az aktuális véradások időpontjait, helyszíneit, azonban a Piliscsaba Vöröskereszt Facebook-oldalát is érdemes nyomon követni, hogy ne maradjatok le semmilyen információról! A következő véradást szeptember 16-án, szombaton 9 órától 14 óráig tartják a polgármesteri hivatalban. Remek alkalom, hogy megismerd munkájukat, hogy segíts másokon!
 
Ezúton is gratulálunk a Piliscsaba Vöröskereszt Alapszervezet tagjainak az évfordulóhoz, a jövőre sok kitartást, erőt kívánva!
 
(Varkapu.info, Gribek Tímea – Fotók: Piliscsaba Vöröskereszt)
Címkék: , , , , ,