5 ok, amiért érdemes trapézlemezzel tetőt fedni

08:36 | 2024 05. 13.

Kategóriák: Egyéb

Amikor tetőfedésre kerül a sor, akkor felmerülhet a kérdés, hogy vajon mikor éri meg ezzel az anyaggal dolgozni? Milyen előnyös tulajdonságai vannak a többi típussal szemben? A válasz egyértelmű, hiszen mindig ez marad a legjobb választás, hiszen olcsó, környezetbarát, emellett könnyen szerelhető építési elemnek számít. Tartóssága és stabilitása figyelemre méltó, szinte minden hagyományos tetőfedési anyagot leköröz.

Az alábbiakban 5 okot sorolunk fel, ami miatt a trapézlemez a legjobb megoldás a tető fedésére.

Mi is a trapézlemez?

A trapézlemez az építőipar egy új, a lakosság körében is egyre elterjedtebb anyag, amit főleg tetőfedésre használunk. Emellett alkalmas lehet külső vagy belső építészeti megoldások kivitelezésére is. Ha például térelválasztóra van szükség a lakáson belül, akkor ezzel tetszés szerint alakíthatjuk a teret. Kültéren pedig főleg homlokzati burkolatként, valamint a falak burkolóanyagaként alkalmazzák. Ezen felül a trapézlemez elég költséghatékony is, olcsóságának köszönhetően szinte semmilyen más anyag sem veheti fel vele a versenyt.

1.  Tartós

Anyagát tekintve 0,35 és 0,75 milliméter vastagság között mozog. A hidegen formázott acéllemez, amelyet az időjárásállóság, valamint a tartósság érdekében általában horgonyozottak, de akadnak műanyag és vegyes bevonattal ellátott változatok egyaránt. Attól függően kell döntenünk, hogy beltérre vagy kültérre szeretnénk trapézlemezt venni. A gyártók 12 és 25 mikrométer vastagságú védőborítással látják el őket. A vastagabb kiviteleket érdemes kintre megvenni, míg a vékonyabbak bőven elegendőek lehetnek bentre.

2.  Sokoldalú

A könnyűszerkezetes építészeti eszköz klasszikus felhasználása a tetőfedés. Az ellenállását a már említett horgonyozásnak köszönheti, de a műanyag és a vegyes bevonatos változatra sem lehet panasz. A védelemnek hála ez az anyag könnyedén kiállja a szélsőséges időjárási viszonyokat, nyugodtan lehet vele hosszabb távra tervezni.

Emellett használhatjuk többek között homlokzati burkolásra, beltéren térelválasztóként, valamint akár kerítés építéséhez egyaránt. A sokoldalúságának köszönhetően az otthonunkban nem lesz nehéz egységes összképet alkotni.

A felhasználhatóságának tulajdonképpen csak a képzelet szabhat határt, amely a lakóházaktól kezdve az ipari létesítményeken át, egészen a mezőgazdasági épületekig terjed. A trapézlemez kerítés vagy az ebből készült garázsajtó garantáltan kiállja az idők próbáját. Ha mindez nem lenne elég, akkor tökéletesen alkalmas az oromfal burkolására, valamint a napelem szerkezeti alapjának.

3.  Könnyű

A trapézlemez egyik legjobb tulajdonsága, hogy kicsi az önsúlya, éppen ezért nem terheli meg annyira a tetőszerkezetet, ezáltal időtálló és tartós. A nagy és egybefüggő táblákban beszerezhető változat stabilabbá és erősebbé teszi az egész tetőt. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a szerelési útmutatónak megfelelően történjen a kivitelezés, csak így tud ellenállni a szélsőséges időjárási viszonyoknak.

A könnyű önsúlya azonban senkit se tévesszen meg, hiszen a trapézlemez nagyon jól terhelhető. Elbírja mind a nagyobb mennyiségű havat, mind bármilyen egyéb terhelést. Tartós havazás esetén sem kell arra számítani, hogy a tetőben sérülések keletkeznének.

4.  Nem szennyeződik

A trapézlemezek az anyagösszetételüknek, valamint a felületkezelésüknek hála nem igazán szennyeződnek. Normál körülmények között a leolvadó hó és az eső képes tisztán tartani a felületét.

5.  Színes

Az anyag előnye, hogy rengeteg színben és bordázati stílussal készül. A tetőfedés során persze jobb megoldás a vastagabb profilt választani, hiszen a nagyobb bordák könnyebben vezetik a vizet, emellett a hóolvadás idején a hullámfenéken könnyen lecsúszik a hó.

Választhatunk kék, sárga, de még bézs vagy fehér változatot is, így semmi akadálya, hogy olyan otthont valósítsunk meg, amire már régóta vágytunk. Az esztétikus látványt pedig a trapézlemez színével megegyező tetőcsavarokkal, valamint a trapézlemezsapkákkal tudjuk biztosítani.

Aki tehát környezetkímélő építészeti megoldást keres otthonra, amely tartós és megfelelő minőségű tetőfedést biztosít az ingatlana számára, annak nem érdemes tovább haboznia. A trapézlemez számtalan előnyével bárkit képes lenyűgözni.