Állkapocs kattogás – A fizioterápia megoldást jelenthet?

16:01 | 2022 11. 23.

Kategóriák: Egyéb

Nem ritka, hogy valakinek idegesítően kattog az állkapcsa. Azon kívül, hogy ez hanggal jár, bizony igen kellemetlen is tud lenni. Vajon mi húzódhat a hátterében és milyen kezeléssel érdemes gyógyítani? Mivel olyan mindennapi tevékenységekkor jelentkezik, mint a rágás, a beszéd vagy akár a nyelés, megkeserítheti az ettől szenvedők életét. A jó hír az, hogy a kattogás megszüntethető, sőt az ilyen jellegű problémákat meg is lehet előzni.

Az állkapocs kattogás okai

Először nem árt tisztában lenni azzal, hogy miért alakulhat ki az állkapocs kattogás. Sajnos az egyik kiváltó ok lehet a sokak által elszenvedett stressz. Ilyenkor ugyanis hajlamosak vagyunk az ajkainkat harapdálni, a körmeinket rágni, alvás közben megjelenik a fogcsikorgatás, így túlságosan megfeszítjük az állkapcsunkat, ami különösen megterheli azt. Az ilyen rossz szokások mellett valamilyen fogászati probléma is meghúzódhat a háttérben. Ezek közül a legtöbbször emlegetett az, amikor a fogak a harapás során nem találkoznak a megfelelő helyen. Az szintén előfordulhat, hogy valamilyen fogászati beavatkozás után váratlanul alakul ki a kattogás, ilyenkor az illetékes orvostól érdemes tanácsot kérni. Mindemellett ízületi gyulladások és egyéb elváltozások ugyanúgy tudnak ilyen tüneteket okozni, mint a fent leírtak bármelyike.

Az első lépések a probléma megszüntetésében

Mint jól látható, az állkapocs kattogásnak számos oka lehet. Először mindenképpen ezt a kiváltó tényezőt kell felkutatni, majd ezáltal egy pontos diagnózist felállítani. Ne várjunk túl sokáig azzal, hogy felkeressük orvosunkat, a kattogás olyan tünet, amit minél hamarabb orvosolni kell. Mivel akár egy összetett problémáról is lehet szó, a manuálterapeuta kiválóan tud segíteni. Ő ugyanis nem csak az állkapocsra koncentrál, hanem első lépésként egy beszélgetés során megpróbál fényt deríteni a háttérben húzódó problémákra, valamint megvizsgálja a testtartást is. Ez azért lehet érdekes, mert az ún. temporomandibuláris ízületi betegség egyik előidézője a helytelen testtartásból fakadó gerincferdülés. Miután egy meglehetősen komplett képet kapott a betegség kialakulásának lehetséges okairól, a manuálterapeuta összeállít egy kezelési tervet. Mint a manuálterápia általában, első körben arra törekszik, hogy a fájdalmat enyhítse, majd akár teljességgel megszüntesse a tüneteket. A helyszíni kezeléshez gyakran párosul ún. házi feladat, így a páciens otthon is tud tenni annak érdekében, hogy mihamarabb újra egészséges legyen.

Hogyan és mikor segíthet a temporomandibuláris terápia?

Az állkapocs torna vagy a temporomandibuláris terápia olyan betegeknek való, akiknek kattog az állkapcsuk, sőt ebből kifolyólag már más tünetek is megfigyelhetőek, mint például a fülzúgás vagy a szédülés. A részletes vizsgálat után az összeállított terv alapján a manuálterapeuta gondosan megtanítja a szükséges gyakorlatokat, így a beteg otthon sem marad kezelés nélkül. A terápia előnye, hogy a páciens gyors enyhülésre számíthat és nem kell újabb és újabb kezelési módszer után néznie.