Nyaralás babával – így csomagolj a stresszmentes útért!

07:53 | 2022 09. 23.

Kategóriák: Egyéb

Pici babával mindig kacifántos az utazás, főleg ha az első közös nyaralásra készülünk! Hogy mindenkinek pihentető (is) legyen a vakáció, a legjobb, ha a babát fokozatosan szoktatjuk az utazás élményéhez. Az egynapos kirándulástól a nagyiéknál töltött hétvégén át növeljük az utazás és a megszokott gyerekszobától való távollét hosszát.

Sokan félnek belevágni egy babával közös vakációba, pedig a tapasztalat az, hogy kellő felkészüléssel és odafigyeléssel egy külföldi nyaralás már fél éves gyerkőccel is sikeresen megvalósítható. Az első együtt töltött utazás kétségtelenül örök emlék marad, de sok fejfájást is tud okozni indulás előtt az a kérdés, mennyi mindent kell pakolni a kicsinek.

Olyan alapvető kellékek, mint a pelenka vagy az elmaradhatatlan plüss állatok természetesen nem hiányozhatnak a listáról, de az okos szállásfoglalással is sok terhet levehetünk a vállunkról. Mindenképpen olyan szállodát vagy apartmant válasszunk, ami rendelkezik a legkisebbek ellátásához szükséges berendezéssel. Ellenőrizzük, hogy biztosítanak-e etetőszéket, fürdetőkádat, babaágyat. Sok helyet spórolhatunk így a csomagtartóban, repülőgépes utazás esetén pedig eleve kizárt, hogy mindezt magunkkal cipeljük.

Az alábbi lista a valóban létszükségletű babakelengyét tartalmazza, az út hosszától, a távolságtól, a szállás felszereltségéről és attól függően, mennyire vagyunk lazák, mindez tetszés szerint bővíthető.

A felhőtlen útért

Ha gyakorlott utazó babával is van dolgunk, előfordulhat, hogy elfárad vagy nyűgös lesz a hosszabb utazás során. A gyötrelmek enyhítése érdekében legyen kéznél kellő mennyiségű nasi és víz, és gondoskodjunk a figyelmét lekötő utazó játékokról is! Ne hiányozzon a hátsó ülésről (vagy tartson velünk a gépen) a kedvenc plüss állat, néhány színes-szagos nyomkodós játék, babakönyv és rágóka is.

A baba tisztán tartásához

Pelenka és kiegészítői minden mennyiségben: textilpelenka, alátét, popsitörlő, popsikenőcs!  Ha mosipelust használsz, gondold végig, hogy ki tudod-e helyben mosni a pelenkát, vagy meg tudod-e oldani a tárolásukat a hazaérkezésig.

Ha nem, erre a pár napra nyugodtan szerezz be eldobható pelenkát, ezen nem múlik semmi! Úszópelenka kerüljön a bőröndbe akkor is, ha nem kifejezetten vízparti nyaralást tervezünk! Sosem lehet tudni, rossz idő esetén mikor kötünk ki egy fedett fürdőben. Apropó, fürdés: ha meggyőződtünk róla, hogy a kád adott, készítsünk be mellé fürdetőt, testápolót, baba törölközőt és kifogót is. 

A baba étkezéséhez

Anyatejes baba esetében a szoptatáshoz szükséges kellékek, tápszeres baba etetéséhez pedig természetesen elegendő mennyiségű tápszer, adagolókanál és babavíz legyen nálunk. Csomagoljunk kisebb, praktikus tárolókat, ételesdobozokat is, amikbe rövidebb kiránduláshoz vagy nagyobb sétához ki lehet porciózni egy kis gyümölcsöt vagy kekszet.

A baba kényelméért

Alapszabály, hogy több napra való ruhával készülj, mint amennyire mentek, így nem kell majd a mosással bajlódnod. A klímától függetlenül réteges öltözékben gondolkodj, hiszen ma már egyik napról a másikra tíz fokot is változhat az időjárás. Vékony sapka nyáron is kerüljön a baba buksijára napszúrás ellen!

A baba szórakoztatásáért

Egy játék webshop oldalán rengeteg inspirációt találhatunk utazáshoz bevált babajátékokhoz, de az otthoni kedvencekkel és néhány kisebb méretű, kompakt fejlesztő játékkal mindenképpen készüljünk. Fürdőjátékok, homokozó készlet, építőjáték, rágóka, babakönyvek – amik biztosan jól fognak jönni napközben is.

A baba nyugodt álmáért

Plüss figurák nélkül semmiképpen ne induljunk útnak! Utazás közben és alváshoz is jó szolgálatot tesz az agyon gyömöszölt plüss kutya vagy plüss nyuszi. A csöppség álmát a szőrös barátok mellett őrizze még a saját kis takarója, párnája, és az ágyra szerelhető, megszokott dallamot játszó körforgó! Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy megfelelő ágy várja a picit a helyszínen, érdemes lehet beszerezni egy utazóágyat is.