Békamentési akció a Garancsi-tónál

17:21 | 2021 02. 09.

Kategóriák: Erdő-mező

“Akadályozd meg, hogy a kétéltűek a kerekek alá kerüljenek” – áll a Dr. Puky Miklós Varangy Akciócsoport Egyesület (VAC) felhívásában.

2021. március 6-án, szombat délelőtt az előző évekhez hasonlóan idén is bárki csatlakozhat a békaterelő kerítés építéséhez a Garancsi-tónál. A terelőmolinókból, karókból és vödrökből álló rendszer kiépítése 10 órakor veszi kezdetét.

A résztvevők lehetőség szerint hozzanak magukkal a munkához szükséges eszközöket (ásó, kalapács, kapa, csípőfogó) és fényvisszaverő mellényt.

Információ, jelentkezés:
Kéri András
rana@freemail.hu

(fotó: Mester Béla)

Milliós nagyságrendben pusztulnak a békák az utakon

A mentési akció fő célja a békapopulációk összeomlásának megakadályozása, melyet akár a tömeges gázolás is okozhat. Az egyébként nem annyira közkedvelt békák fontos szerepet töltenek be a táplálékláncban, nélkülük a kedvelt gólyák száma csökkenne, míg a kevésbé kedvelt szúnyogok az eddigieknél is több kellemetlenséget okoznának.

A mérsékelt égövben élő kétéltűek nagy része minden év tavaszán vonulni kezd, hogy felkeresse a szaporodó helyül szolgáló közeli tavakat, kisebb víztesteket. Ha a tradicionális vonuló útvonalaikon egy út épült, akkor ezen át kell kelniük – ez hazánkban évente milliós nagyságrendű állat gázolásos pusztulását okozza. Az ország különböző területein, több mint tíz helyszínen ténykedő önkéntes békamentők az utak szélén összeszedik a békákat, és átviszik őket a másik oldalra. Ma már egyes helyeken műszaki megoldások – terelőkerítések, átjáró alagutak – is segítik az állatok vonulását.

Címkék: , , , , ,