Gólyanapló: búcsúzunk a vörösvári gólyáktól

06:19 | 2017 09. 11.

Kategóriák: Erdő-mező

Pilisvörösvár lakóit büszkeséggel tölti el a tudat, hogy a város évek óta otthont nyújthat egy gólyapárnak, akiket már csak a “vörösvári gólyáknak” szokás hívni. Mivel beköszöntött az ősz, s a költöző madarak ismét útra keltek, képes összefoglalóval tekintjük át a pár és fiókáik térségünkben töltött idejét.

Március végén, amikor már a levegőben volt a tavasz illata, újabb bizonyíték érkezett arra, hogy véget ért a tél, s elkezdődött a kikelet. Ugyanis hosszú útról megérkezett a Szent Erzsébet utca végén épült fészekbe az első vörösvári gólya. 

Ekkor az alábbi jókívánságokkal köszöntöttük őt: „Üdvözlünk, kedves gólyánk! Örülünk, hogy viszont láthatunk! Biztos elfáradtál a nagy úton, pihenj le nálunk, javítsd ki fészked, várd a párod, kelepelj hangosan, aztán őrizzétek tojásaitokat, neveljétek fiókáitokat. Kedves vörösvári gólyánk, köszönjük, hogy meghoztad a tavaszt hozzánk is!”

A tavasz hírnöke (Fotó: Völgyi Hajnalka)

Nem sokat pihent a madár a fészkében: rögtön élelemszerző körútra indult, s a vörösvári focipályán landolt.

“Afrikából igazolt a Pilisvörösvári UFC” – Az első madár érkezése a helyi labdarúgókat is megihlette, persze valójában nem egy új, külföldi csatár érkezéséről posztoltak, hanem a pályán bóklászó, tollas vendégről.

Nem kellett sok időt egyedül töltenie a gólyának, ugyanis hamar követte őt hosszú útjáról kedves párja. Ettől a naptól kezdve ketten csinosították otthonukat, ketten kutattak élelem után a réteken, és ketten kukucskáltak ki a fészekből az arra érkezőknek.

A hosszú utazás után a megérdemelt pihenés (Fotó: Völgyi Hajnalka)

A berendezkedést követően megkezdődött a párzási időszak, és a környék lakói izgatottan várták, mikor kelnek ki a tojásokból az első fiókák. Májusban aztán bekövetkezett a várva várt pillanat: akik jó időben környékezték meg az otthon közelét, azok négy, nyakukat emelgető apróságot pillanthattak meg.

Völgyi Hajnalka szerkesztőségünkhöz eljuttatott videóján jól látszódnak a fészek legapróbb lakói

A gólyák Vörösváron tartózkodásának egyik legizgalmasabb pillanata az érdeklődők számára kétség kívül a gyűrűzési időszak. Ekkor ugyanis a legkisebbeket is megjelölték, s a gyerekek is közelről megfigyelhették a fekete-fehér tollas madarakat.

Meggyűrűzve (Fotó: Völgyi Hajnalka)

A kis fiókák a nyár alatt megnőttek, megerősödtek, hogy a hideg telet elkerülve messzi tájakon, veszélyes utakon szárnyalva végül ismét biztonságos otthonra leljenek.

Szeptemberben a Szent Erzsébet utcán áthaladva ismét csak egy szürke, száraz fészek kong az ürességtől. Már nem hallani a kereplést, és nem mutogathatunk az égre vidáman felkiáltva, hogy “nicsak, itt repülnek a vörösvári gólyák”.

Elmentek, de nem feledkezünk meg róluk, érkezésüket várni fogjuk! Addig is szálljatok, szálljatok vörösvári gólyák!

Az idei “gólyaszezon” legszebb képei, videói:

Somorjai Ede fotói:

Völgyi Hajnalka fotói:

Ezúton is köszönjük az olvasói fotókat!

(Varkapu.info)

Címkék: , ,