Hófehér Pilis-tető a tél szerelmeseinek (+KÉPEK)

08:21 | 2019 01. 02.

Kategóriák: Erdő-mező, Fő kiemelt

Az év utolsó napján szerkesztőségünk tagjai hátizsákot ragadtak és egy kiadós kirándulással búcsúztatták az óévet – természetesen nem máshol, mint a szeretett Pilisben. A kiindulópont felé közeledve már messziről kitűnt, hogy a tetőre érve egészen más időjárás fog fogadni minket, mint amit pár száz méterrel lejjebb tapasztaltunk. Bár a Pilisi-medencében fekvő településeken már bő egy hete elolvadt a hó, a Dunántúli középhegység legmagasabb pontján még ma is hófehérben ragyog a táj.

A hegy aljában található Boldogasszony kápolna és környezete kopasz fákkal, kopár talajjal még őszi hangulatot ébresztett a túrázókban: 

Majd pár száz méterrel feljebb az út mentén már nyomokban havat is lehetett látni:

A legtöbb szakaszon azonban saras, vizes út várt ránk, miközben a fák ágairól csöndben, de annál kitartóbban csöpögtek az olvadt vízcseppek. 

A csúcshoz közelebb érve azonban a hótakaró dominánsabbá vált, mintha az ösvényen haladva egy egészen más világba csöppent volna a kiránduló.

Az időjárás kegyes volt azokhoz is, akik a 756 méter magas Pilis-tetőn található Boldog Özséb-kilátót is megmászták, ugyanis a tiszta idő miatt messzire el lehetett tekinteni, a Kevélyek vonulatain túl egészen Budapestig. Mindemellett igazán egyedi látványvilág társult a kilátáshoz: míg az építmény zúzmarába burkolózótt, s havas fákkal vette körbe magát, addig a távolban csak az őszi vetés zöldje és az erdők kopár színei világlottak ki. 

Érdemes ellátogatni a Pilis csúcsára a következő napokban, ha a tél szerelmeseiként még egy kis havas élményre vágynátok. 

A Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján olvashattok bővebb információt a kilátó megközelítéséről. 

(Varkapu.info, fotó: Gribek Tímea)

Címkék: , , , , , , , , ,