Különleges helyi újságot adott ki Pilisszentiván önkormányzata

06:03 | 2017 05. 29.

Kategóriák: Erdő-mező

Májusban megjelent a Pilisi Len – Zöld Újság első lapszáma Pilisszentivánon. A környezetvédelemmel, helyi természeti értékekkel, környezeti neveléssel foglalkozó ingyenes magazint az önkormányzat adta ki, szerkesztője a Varkapu.info vezetője, Gribek Dániel. 

Pilisszentiván Község Önkormányzata hagyományteremtő szándékkal jelentette meg a Pilisi Len – Zöld Újság első lapszámát májusban. A különleges magazin a hónap közepén érkezett meg a helyi lakosok postaládájába.
 
A környezet- és természetvédelemmel foglalkozó újság több aktuális témáról is részletes információt nyújt; ilyen például a Templomhegyi lépcső megújulása, különös tekintettel a fenyvesek kezelésére és a bálványfa irtására, de a Slötyi jövőjéről is kétoldalas cikk készült.
 
A lapból kiderül, hogy mi is az örökerdő-gazdálkodás, és Pilisszentiván határában hol találkozhat ilyennel a kiránduló. Emellett a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság helyi tevékenységéről és a Pilisi Len Látogatóközpont megújulásáról is olvashatnak a helyi lakosok. Poppréné Révay Gyöngyi beszámol arról, hogy miként szeretnék erősíteni a település zöld szemléletét, és az is kiderül, hogy pontosan hova terveznek Tündérkertet az őshonos gyümölcsfajták elültetésével.
 
 
“Az önkormányzat számára kiemelten fontos a zöld szemlélet, így komoly összeget fordítunk erre a részterületre: az adóbevételeink 2%-át, amely 2017-ben több mint 9 millió forintot jelent. Ebből az összegből végezzük a faültetéseket, a virágosítást, a tópart szépítését. De ebből a keretből a kommunikációra is költünk, gondolok itt például erre az újságra, ami nem meglepő módon a pilisi len nevét viseli” – nyilatkozta a Pilisi Len – Zöld Újságban Poppréné Révay Gyöngyi polgármester.
 
A Pilisi Len – Zöld Újság következő lapszáma várhatóan ősszel jelenik meg Pilisszentivánon, addig viszont az első lapszám alább végigolvasható.
 
 
 

 
Zöld újság a Varkapu.info segítségével
 
Az országos szinten is egyedi helyi újság szerkesztésére Gribek Dánielt, a Varkapu.info regionális portál főszerkesztőjét kérték fel, míg honlapunk fotóriportere és szerkesztője, Gribek Tímea több képpel járult hozzá a Pilisi Len – Zöld Újság színvonalas megjelentetéséhez.
 
A választás természetesen nem véletlen, hiszen a helyi ismereteik mellett a “zöld témákban” is bőven akad tapasztalat az Erdő-Mező Online erdészeti és az Erdeiprogramok.hu erdei turizmussal foglalkozó portálok irányításának köszönhetően.
 
(Varkapu.info)
 

Címkék: , , , ,