Kutyáktól mentettük meg az őzet Pilisvörösváron

06:09 | 2017 09. 25.

Kategóriák: Erdő-mező

Vasárnap délben a pilisvörösvári szennyvíztisztító telep környékén sétálva lettünk figyelmesek egy szívfájdító, sírásra hasonlító hangra. Miközben egyre közeledtünk a forrásához, már tudtuk, hogy valaki nagy bajba került a környéken.

Vasárnap délben a pilisvörösvári szennyvíztisztító telep környékén sétálva lettünk figyelmesek egy szívfájdító, sírásra hasonlító hangra. Miközben egyre közeledtünk a forrásához, már tudtuk, hogy valaki nagy bajba került a környéken.

A látvány, ami fogadott minket, meglepő, és egyben elszomorító is volt: a telep mellett csörgedező patakban ugyanis egy őz kétségbeesetten próbált menekülni, miközben két kisebb testű keverék kutya a hátát marcangolta. Rögtön kisebb köveket fogtunk, és céloztunk a kutyák irányába, hogy rájuk ijesszünk, kizökkentsük őket a támadásból, mivel az áldozatnak nem volt esélye a menekülésre. Mint utólag megtudtuk, a támadók a solymári kálvária közelében található tanyáról járnak le a környékre, és okoznak kellemetlenségeket az arra járóknak.

Mire a támadásból kizökkentett ebek felmásztak az árokból és eliszkoltak, a szennyvíztisztító telep munkatársa is kiérkezett a zajra. Az ő segítségével kiemeltük az őzet a patakból – ami nem volt egyszerű feladat, hiszen ezen a részen csúszós, meredek a part, és a sérült sem könnyítette meg a segítségére sietők dolgát.

A telepről kiérkezett férfi a Ligeti Állatorvosi Rendelő munkatársaitól kért segítséget, hogy a közben biztonságba helyezett, stresszes állapotba került vadat szakszerűen elláthassák. Miután a rendelő állatorvosi asszisztense, Szalai Viktória, és családja elszállították őt, Dr. Saufert Gyula állatorvos vette kezelésbe a sérültet. A ligeti rendelőben már szinte megszokottak a nem mindennapi vendégek, hiszen korábban már törött lábú rókát, de fejsérülést szenvedett fülesbaglyot is elláttak – ez utóbbiról a Varkapu.info is beszámolt. 

A doktor úr elmondása szerint az őz sebeit azonnal összevarrták, infúziót, antibiotikumot és fájdalomcsillapítót is kapott, jelenleg pedig egy kennelbe lábadozik. Még várhatóan pár napig nyomon követik, hogy hogyan alalkul az állat egészsége, és ha minden jól alakul, vissza lehet őt engedni a természetbe. Természetesen állapotáról a továbbiakban is informálódunk.

FRISS: Sajnálattal tudatjuk olvasóinkkal, hogy az őz a mai napon elpusztult. Saufert Gyula portálunknak elárulta, hogy az este folyamán a sebesült még evett a kikészített szénából, fűből, azonban a reggelt már nem élte meg, aminek vélhetőleg a belső sérülés, vagy a nagy stressz lehetett az oka. 

Hálásak vagyunk, hogy ezúttal is voltak olyan emberek, akik nem fordítottak hátat a bajba jutottnak, és összefogással sikerült a legjobb kezekre bízni az őz gyógyulását!

(GT, MB – Varkapu.info)

Címkék: , , , , , , , , ,