Új kamerákat és szélmérőket szereltek fel a Pilis-tető kilátójára

14:29 | 2021 06. 17.

Kategóriák: Erdő-mező

Az elmúlt hétvége mozgalmasan telt a Pilis Meteor Projekt csapatának, ugyanis új kamerákat és szélmérőket helyeztek el a Pilis-tetőn található Boldog Özséb-kilátó tetejére.

Régi torony, új funkcióval

A Pilis és a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontjáról, a Boldog Özséb-kilátóról jelentkezünk, mely nem meglepő módon a kirándulók egyik legkedveltebb úti célja a térségben. A betontömb, azonban nem mindig kilátóként funkcionált a 756 méter magas hegyen.

A rendszerváltás idején katonai területnek számított a torony környéke, melynek nyomai a mai napig láthatók az út során. A csúcson található hengeres formájú torony eredetileg földmérési célokat szolgált, majd a katonai tevékenységek megszűnése után az építményt a Földmérési és Távérzékelési Intézet, illetve egy meteorológiai megfigyelésekkel és az észlelések rögzítésével foglalkozó civil szervezet tartotta fenn.

A 2010-es években támadt az ötlet, miszerint az építményt a jövőben is hasznosítani lehetne – ezen gondolat mentén építették át a tornyot kilátóvá 2014-ben a Pilisi Parkerdő Zrt. vezénylésével.

Boldog Özséb-kilátó a Pilis-tetőn (Fotó: Gribek Tímea)

Élőben a kilátó tetejéről

Sokan nem tudják, de a kilátó tetején évek óta webkamerák és különböző mérési eszközök üzemelnek (hála az Időképnek, a Pilis Meteor Projektnek, a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek).

“A hely különlegessége, hogy vezetékes elektromos hálózat hiányában csak környezeti – nap és szél – energia áll rendelkezésre. Több saját kísérletünk, mérőműszerünk dolgozik a helyszínen, de több partnerünknek is biztosítunk helyet, energiát, internetkapcsolatot a különféle eszközeinek” – áll a  Pilis Meteor Projekt honlapján. 

Új kamera a kilátón (Fotó: Pilis Meteor Projekt)

Új kamerák, új szélmérő

A Pilis Meteor Projekt csapata június 13-án indult útnak, hogy felszereljék az új eszközöket a kilátóra.

“Megkezdtük harcunkat az elemekkel, és a szerszámokkal, és röpke hat és fél óra alatt végeztünk. Ebben volt szélvihar, majdnem eső, pirító napsütés, újrakábelezés, szerelvényezés, rendszer programozás, laptop vitorlázás, és még néhány – már nem használt – eszköz kábeleit, szerelvényeit is elbontottuk” – írják a munkáról.

Az új kamerák képeit a Pilis Meteor Projekt oldalán, illetve az idokep.hu-n lehet megnézni. 

Fotó: Időkép webkamera

 

 

 

Címkék: , , , , , , ,