Környezeti nevelés a pátyi és nagykovácsi óvodában

10:15 | 2021 02. 03.

Kategóriák: Al kiemelt, Gyereksarok

2020-ban tizennegyedik alkalommal hirdették meg a Zöld Óvoda minősítő címre vonatkozó nyílt pályázatot, amelyen összesen 208 óvodai feladatellátási hely nyerte el a minősítést – köztük térségi intézmények –  ezzel is igazolva azt, hogy folyamatosan bővül az egész intézményes környezeti és fenntarthatóságra nevelés, a fenntarthatóság értékrendszerének érvényesítése, az elkötelezett óvodák száma.

Az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma – a hazai és a nemzetközi tapasztalatok alapján – fontosnak tartja, hogy az óvodás korosztály sajátos, korcsoportjának megfelelő élményekre és tapasztalatra építő, azaz tevékenységorientált

környezeti nevelésben

részesüljön.

Idén 15 éves a Magyarországi Zöld Óvoda Hálózat, az újabb sikeres pályázókkal együtt országszerte már közel 1000 intézményben nyílik lehetőség a gyermekek környezettudatos nevelésének és szemléletének megalapozására.

Térségi települések intézményei is elnyerték a minősítést:

  • Pátyolgató Óvoda (másodszor pályázó) 
  • Nagykovácsi Kispatak Óvoda Dózsa György utcai Tagóvodája (harmadszor pályázó) – 2011. óta birtokosa a „Zöld óvoda” címnek. 

Mit is jelent a „Zöld óvoda” elnevezés?

A nevelőmunka során gondot fordítanak a gyermekek környezet- és egészségtudatos magatartásának kialakítására, legyen szó a környezetvédelemről, a szelektív hulladékgyűjtésről, takarékosságról, a zöldség- gyümölcsfogyasztás fontosságának felhívásáról, egyben a helyes étkezési szokások kialakításáról.

Mindezeket a tapasztalatokat az óvodások játékos és közvetlen tapasztalatszerzés során ismerhetik meg. Közelebb kerül hozzájuk a természet többek között kisérletek során, növények ültetésével, gondozásával, madáretetéssel.

 

 

 

 

Címkék: , , , , , , ,