Pilisszentiváni és zsámbéki önkéntesek gyakorlatoztak Szigetszentmiklóson

07:15 | 2017 10. 08.

Kategóriák: Al kiemelt, Kék hírek

Az elmúlt hétvégén lezajlott az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén megalakított Járási Önkéntes Mentőszervezetek éves szinten tartó gyakorlata. A gyakorlaton a budakeszi, érdi, pilisszentiváni, ráckevei és a szigetszentmiklósi, zsámbéki mentőszervezetek vettek részt, több mint százhetvenen Szigetszentmiklóson.

A járási mentőcsoportok 2013-ban lettek rendszerbe állítva, ezt követően 2014-ben megszerezték a minősítésüket az alapvető vízkár-elhárítási, árvízi és vízi mentési, könnyű városi kutató és mentő, illetve műszaki mentő képességekre. A megszerzett képességek gyakoroltatására a kirendeltség minden évben egy alkalommal “szinten tartó” gyakorlatot szervez, melynek helyszínei a feladatoknak megfelelően kerülnek kiválasztásra (2013. évben Nagykovácsi, 2014. évben Budakalász és Délegyháza, 2015. évben Délegyháza, 2016. évben Zsámbék).

A mostani gyakorlat a mentőcsoportok riasztásával és mozgósításával vette kezdetét szeptember 29-én. A csoportokat Sallai László tű. alezredes, az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, valamint Szabó József Szigetszentmiklós Város Polgármestere köszöntötte.

A köszöntő és az eligazítást követően a mentőcsoportok elfoglalták a kijelölt helyüket és megkezdték a feladatok végrehajtását, ami öt helyszínen zajlott és különböző feltételezett káreseményeket kellett felszámolni, és egyben lakosságvédelmi feladatokat végrehajtani. A feladatok közt szerepelt árvízi védekezés, visszamaradó vizek eltávolítása, lakóházakból való kitelepítés és ezt követően a befogadó helyen való elhelyezésük, tűzoltási és műszaki mentési események felszámolása, valamint a Dunába esett emberek mentése, illetve a közeli erdőben több személy felkutatása is egy-egy feladatként jelentkezett. Az eseményt a kirendeltség-vezető zárta és értékelte.

Az önkéntesek munkáját Oláh Péter tűzoltó alezredes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője ellenőrizte, értékelte.

A két napos gyakorlat során az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség és az érdi és szigetszentmiklósi tűzoltó-parancsnokság hivatásos állománya, Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság, a biatorbágyi, budaörsi, délegyházi, dömsödi, majosházi, pilisszentiváni, szigetújfalui, tárnoki és a zsámbéki önkéntes tűzoltó egyesület, az érdi, szigetszentmiklósi polgárőrség, a Pest Megyei Speciális Mentők, illetve a környékbeli középiskolákból érkezett harminckilenc fő közösségi szolgálatot teljesítő diák vett részt.

(Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – Fotó: Zsámbék ÖTE)

Címkék: , , , , , ,