Átadták az automata síkosságmentesítőt a pilisvörösvári aluljáróban

18:23 | 2017 10. 18.

Kategóriák: Közélet

Szeptember 25-én megkezdődött a 10-es út pilisvörösvári aluljárójában kiépített automata síkosságmentesítő rendszer műszaki átadás-átvételi eljárása, és október 9-én lezajlott az eljárást lezáró szemle is – írja a Vörösvári Hírek.

Az automata síkosságmentesítő kiépítését a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ és a Magyar Közút Nzrt. – mint a közút kezelője – írta elő a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) számára az Esztergom-Budapest vasútvonal korszerűsítése keretében kiépített külön szintű csomópont (10-es úti aluljáró) építési engedélyeztetése során. A NIF ezt a feladatot külön projektként kezelte, és a rendszer kiépítése most történt meg.

A munkaterület júniusi átadása után augusztus elején kezdődtek meg a fizikai munkálatok. Ennek során elhelyezték az aluljáróban a rendszer részét képező érzékelőket, tartályokat, valamint a járdába és az útpályába épített, a szóróanyag kijuttatását szolgáló fúvókákat.

A 2017. szeptember 25-i helyszíni szemlén az automata síkosságmentesítőt manuális indítással sikeresen tesztelték.

A rendszer éles működés esetén az időjárási paraméterekből előre állapítja majd meg, hogy várható-e az útlefagyás, ill. fennáll-e csúszásveszély, és ha igen, akkor elindítja a szórást. A berendezés gyártója egy svájci cég, a Boschung Mecatronic Ltd., telepítését a NIF Zrt. megbízásából a magyar KIFÜ-KAR Kft. végezte.

A 2017. október 9-i műszaki átadás-átvételi eljárást lezáró helyszíni szemle eredményeként a Magyar Közút Nzrt. üzemeltetésre átvette a síkosságmentesítő rendszert.

(Vörösvári Hírek)

Címkék: , , , ,