Koronavírus: településeket zárnak le a turisták elől a térségben

13:09 | 2020 04. 10.

Kategóriák: Al kiemelt, Közélet

Péntektől hétfő éjfélig, a húsvéti hosszú hétvége idejére a települések polgármesterei a miniszterelnök bejelentése szerint saját hatáskörben intézkedhetnek a településükön a közlekedési, parkolási korlátozásokról. A környéken a lakosság védelmének érdekében több önkormányzat is élt a lehetőséggel, íme a korlátozások!

Parkolási tilalom Csobánkán

A lakosság egészségének védelme, valamint a koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében a következőket rendelik el Csobánkán:

 • Csobánka község teljes közigazgatási területén parkolási tilalom lép életbe 2020. április 10. napján 0:00 órától.
 • A parkolási tilalom 2020. április 13. napján 24:00 óráig tart.
 • A lakott terület kezdete és vége tábláinál az erre figyelmeztető tájékoztatást adó jelzőtáblákat kell elhelyezni.
 • E tilalom nem vonatkozik a gépjármű forgalmi engedélyében tulajdonosként szereplő, Csobánkán életvitelszerűen tartózkodó tulajdonosra, valamint a településen bejelentett vállalkozásra.
 • Ez a rendelet 2020. április 9. napján 21:00 órakor kerül kihirdetésre, 2020. április 10. napján 00:00 órától lép hatályba és 2020. április 13. napján 24:00 órakor hatályát veszti.

 Az autóval érkezőket Nagykovácsi határában visszafordítják!

Kérünk mindenkit, a húsvéti hosszú hétvégén ne látogasson Nagykovácsiba!

A rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet segítségével fogjuk betartatni a kijárási korlátozás előírásait. Egyéni szabadidős sporttevékenységet csak a lakóhely közelében lehet folytatni, a más településről autóval érkezőket Nagykovácsi határában visszafordítjuk. Természetesen mindazok, akiknek Nagykovácsiban van az otthona vagy munkahelye, szabadon behajthatnak a községbe. A helyi buszmegállókban a polgárőrök teszik ugyanezt azokkal a kirándulni indulókkal, akik tömegközlekedéssel érkeznek. Természetesen a nagykovácsiak is csak alapos indokkal hagyhatják el a települést pl. munkavégzés céljából. Mindannyiunk védelme érdekében kérem, ne fogadjanak vendégeket és önök se menjenek vendégségbe senkihez. A kijárási korlátozás megszegőivel szemben helyszíni bírság kerülhet kiszabásra.

A veszélyhelyzet elmúltával ismét szívesen látunk minden vendéget, túrázót, kirándulót Nagykovácsiban.

Ne jöjjenek Piliscsévre!

Ha Ön turista, kérjük, most ne jöjjön Piliscsévre! Ne veszélyeztesse az itt élők egészségét! Ha elmúlik a vészhelyzet, szeretettel várjuk a településre.

Pilisborosjenő lezárva

“Április 10. napján 10.30 órától 2020. április 13. napján este 23-00 óráig Pilisborosjenő községet lezárom, a közterületeken tartózkodást megtiltom” – tájékoztat a település polgármestere.

Fenti rendelkezés nem érinti:

 • a megkülönböztető jelzéssel rendelkező járműveket és utasaikat,
 • a 10-es út átmenő forgalmát és a településre szállítólevéllel árut szállítókat,
 • a pilisborosjenői ingatlantulajdonosokat, állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezőket,
 • a községben munkahellyel rendelkezőket, munkát végző magánszemélyeket,
 • a faluban állandó lakhellyel nem rendelkező, ám Pilisborosjenőn élő rokonát ellátó vagy pilisborosjenői ellátandó/rászoruló személy látogatását végzi.

Ezen időszak alatt, azaz húsvét hétfő 23 óráig, Pilisborosjenő le van zárva a kirándulók, turisták és más szabadidős tevékenységet végzők elől.

A rendelet betartásának ellenőrzéséről a Rendőrség, és a Polgárőrség valamint közterület-felügyelő gondoskodik, a rendelet hatálya alatt a Polgármester meghatalmazza a polgárőrséget a lakcímkártyák ellenőrzésére. A rendőrség és a közterület-felügyelő 50.000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

Kérek mindenkit, hogy aki gyakran választja Pilisborosjenőt úticéljának, ezen időszakban válasszon más úticélt. Egyúttal kérek minden pilisborosjenőit, aki gyakran tölti pihenését más településen, hogy hétfő 23 óráig lehetőleg ne hagyja el a falut!

Autóval érkező turisták megfékezése Pilisszentlászlón

Pilisszentlászlóra a gépkocsival érkező turisták távoltartása érdekében 2020. április 10-től 2020. április 14-ig gépkocsival csak a helyi lakosok hajthatnak be, ezért az alábbi helyszínekre mindkét irányból behajtani tilos táblák kerülnek kihelyezésre:

 • a Szentendrei út Tölgyfa utca kereszteződés (delta)
 • a Gerle utca
 • a Sikárosi út
 • Dózsa György út

A behajtani tilos tábla a NEM pilisszentlászlói lakosokkal szemben zéró toleranciát jelent, ezért kérjük Önöket, hogy a húsvéti ünnepek ellenére – figyelemmel a veszélyhelyzetben elrendelt kijárási korlátozásra is – a közeli hozzátartozók, barátok, ismerősök ne jöjjenek a faluba az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Fenti intézkedés Pilisszentlászló Község Polgármesterének 3/2020. (IV.09.) számú határozatával került elrendelésre a lakosság védelme érdekében, tekintettel arra, hogy a járvány súlyosbodása ellenére, még mindig nagy a gépjárművel érkező turisták száma a községben a hétvégéken.

Nagyobb odafigyelést kérnek Pilisszántón

Közös érdekünk egészségünk megőrzése és a koronavírus terjedésének megfékezése, legyünk ebben egymás segítségére – áll az önkormányzat közleményében. 

“Mi mindössze azt kérjük Önöktől, hogy legyenek megértőek falunk közösségének tagjaival, akik veszélyeztetve érzik magukat a tömegek hirtelen megjelenésétől, ezért a Pilis lábánál található parkolón kívül kérjük ne parkoljanak és ne tartózkodjanak településünk utcáin. A parkolóból kizárólag a kirándulóhelyek felé vegyék útjukat!”

Útközben tartsák be az alapvető szabályokat:

 • Tartsanak megfelelő távolságot egymástól!
 • Használjanak maszkot és kesztyűt!
 • Ne csoportosuljanak!
 • Kíméljék meg a többnyire védett növényeket, ne tapossák és ne tépjék le!
 • Szemetüket se hagyják se az erdpben, sem itt, vigyék magukkal haza!

Ha valaki szabálytalanságot észlel, a 112-es egységes segélyhívón keresztül tegyen bejelentést!

Korlátozások Pilisszentivánon

Átcsoportosítanak a faluban forgalomlassító ládákat: nyolc darabot nyolc utca lezárására használnak fel.

A Szabadság útra való kihajtás és onnan behajtás a

 • Drapál János utcánál,
 • Boróka köznél,
 • Schuck Sörpatikával szembeni köznél,
 • Játszótér melletti parkolónál,
 • Sallai utcánál,
 • Ady köznél,
 • Dózsa köznél,
 • Bánki Donát utcánál,
 • Gentherm Kft. előtti parkoló mindkét behajtási lehetőségénél.

Péntek reggeltől hétfő éjfélig a polgármester asszony megbízta a Pilisszentiváni Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület polgárőreit, hogy az önkormányzati hatáskörben, polgármesteri döntéssel lezárt területekre a belépést lakcímkártya ellenőrzését követően tegyék csak lehetővé. Pilisszentivánon az érintett lezárt területre három ellenőrző ponton lehet belépni a fent említett négy napon, melyek a következők:

 • Buszforduló
 • Óvoda utca
 • Jóreménység utca

Kérjük a szentiváni lakókat, hogy a beléptetés zökkenőmentessége érdekében lakcímkártyájukat készítsék elő, azt mutassák be a polgárőröknek. Egyetlen helyi lakost sem fognak korlátozni a mozgásában, a lezárások saját biztonságunk megőrzése érdekében történtek. 

Lezárják a Jegenye-völgy turistaútvonalat Solymáron

Szente Kálmán polgármester tájékoztatása:

Solymár teljes közterületén és a közforgalom számára megnyitott magánterületein a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III.27.) kormányrendelet 4. § (1) d) pontja szerinti tevékenységet (az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés) a solymári lakóhellyel (tartózkodási hellyel, vagy állandó lakcímmel) nem rendelkező személyeknek megtiltom.

Solymár, Rózsika-forrást és a megközelítését szolgáló Jegenye-völgy turistaútvonalat, így lezárásra kerül az érintett terület a Rózsika sétánytól (Shell-kút) a Solymári várig húzódó erdei út. Ezen időtartam alatt az érintett területek környezetében a gépjárművel történő várakozást megtiltom (Major utca, Várhegy utca, Rózsika sétány), a tiltást KRESZ-táblával kell jelölni.

A Solymár, Mészégető utca felső részén található önkormányzati tulajdonban álló területet lezárom.

 

 

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,