Népszavazás lesz a szántói transzformátor állomás ügyében! – Élőben jelentkezünk a lakossági fórumról

16:18 | 2017 01. 20.

Kategóriák: Közélet

Január 20-án, pénteken 17 órától tartanak lakossági fórumot Pilisszántón a települesre tervezett transzformátorállomás ügyében, amelyen a Varkapu.info is jelen van. Próbáljuk élőben követni az eseményeket.

Előzmény:
Néhány hónapja kezdett el terjedni a hír Pilisszántón, miszerint a település határába transzformátor állomást és magasfeszültségű vezetéket építenek. A lakók egy része hevesen tiltakozott, Pilisszántó vezetősége szerint viszont még semmit nem írtak alá az ELMŰ-vel. Az indulatok forrnak a térségi településen.
 
20:18 – A lakossági fórum véget ért!
 
20:15 – A főépítész elmondta, hogy kalákában nem lehet tornatermet építeni, ennek sokkal komolyabb szabályai vannak. 
 
A MAVIR számára a 400 kilovoltos vezetéknél nem hiányzik egy kistelkes terület, mert sok munka van vele a tervezési és kivitelezési fázisban.
 
20:07 – Pesti ingatlantulajdonosként el fogják fogadni a szántóiak döntését, bár sajnálja, hogy őket kizárják a népszavazásból. Ő is felajánlott pénzt a tornateremre.
Kérdést is feltett: A szennyvíztisztító környékén nem lehetne megépíteni az állomást? 
Főépítész: Ez egy természetvédelmi terület, vizsgálták, de nem lehet.
 
Egy hölgy következett, aki 35 éve tanít az iskolában, és a tornaterem problémáiról mesélt a “placskóiaknak”. Erre többen is bekiabáltak, hogy “mi is szántóiak vagyunk!”
 
19:53 – Egy helyi lakos elmondta hogy lakosokra lebontva a 65 millió forint nagyjából 25 000 Ft. Az elértéktelenedés miatt ezzel szemben, ha ez ingatlanonként 1 millió forintot jelent, akkor az a település ingatlantulajdonosai számára majdnem 1 milliárd forint veszteséget jelent. Az iskolára ő is felajánlott egy nagyobb, meg nem nevezett összeget.
 
19:46 – Egy helyi lakos nagyobb összeget ajánlott fel az iskola megépítésére. Az nem hangzott el, hogy mennyit.
 
19:41 – Egy budapesti lakos, aki a faluban és a külterületen is rendelkezik ingatlannal, arra volt kíváncsi, hogy miért nem készült költségterv arra, hogy mennyiből lehet megvalósítani a tornatermet. Csicsmanczai Tamásné elmondta, hogy mivel eddig nem volt rá lehetőség, így a tervezésre nem akartak kidobni pénzt. 
 
19:34 – A Pilisszántói Faluvédő Egyesület egyik tagja arra volt kíváncsi, hogy milyen anyagokból épül az állomás, mert ő látott már transzformátortüzet, amikor sok veszélyes anyag került a levegőbe.
Az ELMŰ vezérigazgatója szerint ezzel nem lehet probléma, hiszen a legmodernebb technológiával dolgoznak.
 
19:26 – “Ha 1,5 éve tárgyalnak az ügyről, és a lakosság semmit nem tud az ügyről, akkor az a lakosság hibája?” – kérdezte egy helyi lakos. A polgármester asszony elmondta, hogy a jegyzőkönyv elérhető a honlapon, volt placskói területről észrevétel is. Egy korábbi fórumon is volt erről szó, ahol szintén volt kérdés a témában.
 
“Mi a garancia arra, hogy erre a helyre nem kerül majd nagyobb épület, állomás a jövőben?” – kérdezte egy helyi lakos.
“Az, hogy nincsen mi odakerüljön, nem kell több” – mondta az ELMŰ vezérigazgatója. Azért kell nekik nagyobb terület, mert egy esetleges rekonstrukciónak is kell majd a hely.
“Miért nem mennek vissza Pilisvörösvárra?”
Megnéztük, hogy mennyi hálózatot kell építeni. A pilisszántói megoldás nagyjából 1 milliárdból épülne meg. Ha Vörösvárra tennék, akkor az jóval drágább lenne, és nekik a legkisebb költség elvét kell követniük.
 
19:11 – “Az önkormányzat miért csak most akarja megoldani a tornaterem helyzetét? Voltak már lépések korábban is?” – kérdezte egy fiatalember. Csicsmanczai Tamásné elmondta, hogy kétszer is próbáltak pályázni, de sikertelenül. Hozzátette: volt olyan időszak, mikor nem volt célja ez a korábbi önkormányzatoknak, most viszont van erre lehetőség, és ők nem szeretnék ezt elszalasztani.
Elmondta, hogy egy korábbi városvezetés például elutasította a WET Kft.-t, amely most Pilisszentivánon működik, és olyan iparűzési adót fizetnek, amiből a másik település jól tud gazdálkodni.
 
19:08 – Egy másik lakos szerint, ha nem szavazzák meg a transzformátor állomás megépítését, akkor a fejlődést akadályozzák meg a településen. Szerinte az állomás mindenkinek az érdeke.
 
19:05 – Egy lakos a polgármestertől kérdezte meg, hogy hisz-e Pilisszántó szakrális jellegében. “Szerintem, hogy ki mit hisz, az mindenkinek a magánügye, én pedig az önkormányzatot képviselem” – válaszolt Csicsmanczai Tamásné. Egy másik kérdésre válaszolva elmondta, hogy ő nem látja túl nagynak Pilisszántó turisztikai erejét, hiszen “egy büfé sem tud megmaradni a Szikal Színház parkolójába”.
 
Egy ingatlantulajdonos kedvezményezte, hogy társadalmi munkában építsék meg a tornatermet. 
 
A népszavazással kapcsolatban elhangzott, hogy az ingatlantulajdonosok úgy tudnak voksolni, ha átjelentkeznek szántói lakosnak. Egy helyi lakos ugyanakkor felvetette, hogy korrekt-e az, ha valaki bejelentkezik, nem lakik itt, mégis dönt a település sorsáról, ahol ők élnek?
 
18:50 – A népszavazással az a baja egy placskói lakosnak, hogy 600 ingatlantulajdonos van az érintett területen, de csak 200 fő van lakosként bejelentve. Így 400 ingatlantulajdonos nem is vehet részt a népszavazáson. 
 
Egy másik helyi lakos elmondta, hogy az iskolákat átadták a KLIK-nek. Ha pedig a fenntartó a magyar állam, akkor miért akarnak erre költeni?
Csicsmanczai Tamásné: A tulajdon maradt Pilisszántóé, és nem várhatnak a KLIK-re, tudván, hogy milyen helyzetben vannak. A tornaterem pedig a település tulajdona maradna.
 
18:35 – Szőnyi József megszólalásakor hatalmas taps kezdődött. A volt polgármester aggodalmának adott hangot. Ő a Pilist nem csak egy helynek látja, hanem a magyar történelem egy fontos területének, sőt, szent helynek. “Számunkra Pilisszántó egy templom, és egy templomba kellő alázattal kell belépni”. Mint mondta, az ő idejében is kopogtattak lakóparkok, de nem engedték be őket. “A falu vagyona nem az önkomrényzat vagyona” – mondta, hozzátéve, hogy akié a föld, az az uralkodó, annak eladása után pedig a tőke fog irányítani.
Szőnyi attól fél, hogy az önkormányzat kezd a régi útról letérni, de ez még visszafordítható. Több ingatlant is felsorolt, amit eladhattak volna, ám most nem lenne például egészségház. Vastaps fogadta beszéde végét.
 
Szőnyi Józsefet ezután egy helyi hölgy szembesítette azzal, hogy polgármestersége idején is történtek ingatlaneladások, a Nyúl dombon például 48 db építési telket adott el akkor az önkormányzat.
 
– Ha itt épül meg a transzformátor állomás, akkor nagyobb valószínűséggel viszik el itt a távvezetéket?
MAVIR: Nem lesz nagyobb a valószínűsége
 
65 millió Ft-ból fel lehet építeni a tornatermet, vagy ez csak az építkezés megkezdésére elég?
Csicsmanczai Tamásné: Az önkormányzatnak van még 30 millió Ft-ja, és még próbálnak további forrásokat is szerezni, míg az esetleges értékesítés megtörténik.
 
– Ha Placskón az ingatlanok értéke az állomás miatt csökken, akkor számolt-e azzal az önkormányzat, hogy kártérítési perek indulnak, és erre el is megy a 65 millió forint?
Csicsmanczai Tamásné: A kártérítést szerinte az ELMŰ-nek kell fizetnie
ELMŰ: Ilyen még nem volt Pest megyében,
 
ELMŰ: Középtávon muszáj felépíteni ezt az állomást, mert sok a fogyasztó a térségben.
A településen szeretnének még egy eligazító épületet is építeni, ami teljesen úgy nézne ki, mint egy lakóház. Itt ügyeletben lennének dolgozók, akik a térségben végeznének munkát.
Szabad vezeték nem létesülne Szántó és Vörösvár felé sem. 
Legkorábban, ha végül döntés születik, 2018-ban kezdődhetne meg az építés.
Amennyiben a bekötő utakat esetleg tönkre tenné az építkezés, azt kijavítják.
 
MAVIR: Szerintük 2022. előtt nem kezdődne el a munka.
A távvezetékek fölött jellemzően nincsen 400 kilovoltos távvezeték
Biztonsági övezet 28-28 méter mindkét irányba
Kovács Gábor újra hangsúlyozta, hogy Pilisszántón nincsen tervben 400 kilovoltos távvezetés létesítése
 
18:09 – ELMŰ: Középtávon muszáj felépíteni ezt az állomást, mert sok a fogyasztó. Nem lehet kiváltani napelem farmmal is, mert a térségbe energiát kell hozni, a jelenlegi rendszer nem bírná, ezért van szükség az állomásra.
 
18:05 – ELMŰ: Az elképzelt kialakításról mutatnak képeket, térképeket. Mint mondták, 400 méter a legközelebbi ingatlan, és az állomás körül fásítani is fognak.
(Nagy a feszültség, páran még a hallgatóságból is veszekednek egymással.)
Az egészségkárosító hatásról is beszélnek. A zajszint nem jelentős, egy közút is jelentősen hangosabb. 100-150 méterre nem is lehet hallani az állomások hangját.
Az ELMŰ szerint nem jelenthet gondot az elektromágneses sugárzás sem, aminek rákkeltő hatása lehet, de az állomás közelében ez sem léphet fel.
 
17:52 – ELMŰ vezérigazgató: A transzormátor állomás egyelőre csak elképzelés, még tervnek sem nevezhetjük. A villamosenergia iránti kereslet növekszik, ebbe az irányba tart a világ. A hálózatot úgy kell fejleszteni, hogy senki ne érezze meg azt, ha üzemzavar van. A Pilisi térségben a jelenlegi kapacitások a végéhez értek, így muszáj fejleszteni, amire kötelezik is őket.
A terület előnye, hogy nem kell 120 kilovoltos vezetéket építeni, mert már ott van.
Óriási előnyei lesznek a településen, hiszen kevesebb lesz az üzemzavar.
 
17:48 – Kovács Gábor, MAHÍV: Egyelőre még nem foglalkoztak behatóan a Göd-Bicske 400 kilovoltos távvezeték elvi nyomvonalával, ám jelenleg az nem tartalmazza Pilisszántót, így az nem függ össze a transzformátor-állomással.
 
17:38 – Ábrahám Péter elmondta, hogy a tervezésnél arra törekedtek, hogy a fejlesztések minél kevésbé legyenek hatással a természetre, minél kisebb legyen a környezeti változás.
 
17:37 – Már Ábrahám Péter, Pilisszántó főépítésze tart előadást. A forró hangulat némiképp enyhült, mióta kiderült, hogy népszavazás lesz az ügyben.
 
A polgármestert többször is félbe szakították a lakosok, volt aki azért emelte fel a hangját, mert nem teszett neki, hogy sokan tiltakoznak. 
 
17:30 – A Placskó területén a lakosok 10%-a él, de megérti, hogy nekik ez gondot jelenthet. De szerinte az ott élők többsége értékeli az önkormányzat munkáját, és áldozatot hoznának például a tornaterem fejlesztéséért.
 
“Partnerek vagyunk abban, hogy folytassuk a tárgyalásokat, és olyan műszaki megoldásokat szorgalmazzunk, amivel a látható elemeket a lehető legjobban lecsökkentsük”
 
“Lehet, hogy az eddigi kommunikációban hibát követtünk el, hogy nem hangsúlyoztuk eléggé a témát” – tette hozzá a polgármester. Csicsmanczai Tamásné a tiltakozók kommunikációját “hecckampány”-nak nevezte, amire hatalmas felzúdulás volt a válasz.
 
Népszavazás lesz áprilisban vagy májusban!
 
17:20 – “Minden település az államháztartásból és a saját bevételeiből finanszírozza a feladatait, de Szántón alig van bevételi lehetőség. Itt az ingatlanok hasznosításából, bérbeadásából tudunk pénzt szerezni” – mondta el Csicsmanczai Tamásné.
 
Az érintett telek szerinte jelenleg évi 10 000 Ft hasznot hoz, míg az értéke 7 millió Ft. Ha átminősítik, akkor 65 millió Ft lesz, ha van rá vevő. Az önkormányzat ezért hozta meg a döntést.
 
Mint mondta, a pénzből a tornatermet fejlesztenék, de számos más dolog is fejlesztésre vár.
 
17:15 – Csicsmanczai Tamásné, a település polgármestere elmondta: a képviselőtestület 2015-ben elvi hozzájárulást adott az ELMŰ transzformátorállomás létrehozására, ami után egyeztetések kezdődtek. Az előkészületek ugyan megkezdődtek, de az ingatlan értékesítéséhez páylázatot kell kiírni, ami nem történt meg, ahogy szerződést sem írtak még alá semmiről.
 
Mint mondta, a távvezetéket a település sem támogatja, hivatalos levelet is írtak az ügyben.
 
A polgármester előadása közben a lakosok többször is felzúdultak, többször lehetett bekiabálásokat hallani.
 
17:00 – Nem meglepő módon hatalmas az érdeklődés a pilisszántói lakossági fórumon, ahol a településre tervezett transzformátor állomásról lesz szó. Az iskola aulája gyakorlatilag már most megtelt. Az előzetesen bejelentettekkel ellentétben lakcímkártyát és sajtóigazolványt senkitől sem kérnek.
 
(Varkapu.info)
Címkék: , , , , , , ,