Tömegközlekedés az ünnepek alatt

13:24 | 2022 12. 20.

Kategóriák: Fő kiemelt, Közélet

A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok – a MÁV-START, Volánbusz, és a MÁV-HÉV – az ünnepekhez igazították a járatok közlekedési rendjét. Karácsonykor, majd szilveszterkor és újévkor az átlagos hétvéginél jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy indulás előtt tájékozódjanak a menetrendváltozásról.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt december 23-án 10 órától január 1-én éjfélig vehetik igénybe.

A MÁV-START vonatai karácsonykor és év végén, újévkor a következők szerint közlekednek:

•             december 24-én a szombatra,

•             december 25-én az ünnepnapra,   

•             december 26-án a vasárnapra érvényes menetrend szerint.

Év végén, szilveszterkor és jövő év elején sem változik a naptári naphoz képest a vasúti közlekedési rend, azaz 30-án pénteki, 31-én szombati, újév napján vasárnapi, január 2-tól pedig a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

Az esztergomi vonalon a megszokott munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik: december 21-én, szerdán munkanapon és a hét utolsó tanítási napján, 22-én tanítási szünetes munkanapon, 23-án a hét utolsó tanítási szünetes munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. Az elmúlt évekhez hasonlóan december 24-én, szenteste a szabadnapi menetrendnek megfelelően indulnak az autóbuszok. December 25-én és 26-án, karácsonykor munkaszüneti nap, illetve a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap beosztása szerint indulnak a buszok. 

December 27. és 30. között a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint közlekednek a Volánbusz járművei, ezen belül kedden a hét első, pénteken a hét utolsó tanítási szünetes munkanapjára meghirdetett menetrend lesz érvényben. December 31-én, szilveszterkor szabadnapi, január 1-jén, újévkor a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napnak megfelelő menetrend szerint indulnak a járatok.

Január 2. és 6. között szintén a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszjáratok. Január 7-én szabadnap, 8-án a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti nap menetrendje érvényes.

Az áruházak december 24-én és 31-én módosult rend szerint tartanak nyitva, ünnepnapokon pedig zárva lesznek. Az áruházakat érintő autóbuszok közlekedése is módosul ezeken a napokon. Ebben az időszakban a 830-as autóbusz a solymári Auchanhoz nem tér be.

Az ünnepi menetrenddel kapcsolatos teljes és részletes tájékoztatás az alábbi linken található.

December 22-én és 23-án a hév-járatok a tanítási szünet munkanapjain érvényes menetrend szerint közlekednek. December 24-én napközben a HÉV a szombati menetrend szerint jár. A H5-ös, a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV vonalán 16 óra után is biztosítják az utazási lehetőséget.

A december 31-éről január 1-jére virradó éjszakán valamennyi HÉV-vonalon biztosított az éjszakai eljutás. 

A karácsonyi és év végi ünnepi menetrend itt tekinthető meg.

(MÁV)

 

 

Címkék: , , ,