Hatalmas elismerés – Magyar Örökség-díjat kapott a solymári Cédrus Táncegyüttes

11:18 | 2018 06. 25.

Kategóriák: Kultúra

Újabb rangos elismerést tudhat magáénak a solymári Cédrus Táncegyüttes. A Magyar Örökség-díjat, melyet ismert tudósokból, művészekből álló kuratórium ítélt oda, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Kubik Anna színművésztől vette át a csoport két vezetője, Lőrincz Beáta és Varga Zoltán. Az Apáczai Csere János Művelődési Ház beszámolója.

Az akadémia illusztris dísztermében ritkán csendülnek fel népi dallamok, ahogyan néptáncosok sem túl gyakran lépnek fel. Ezúttal azonban a Magyar Örökség-díj Gálán, a Cédrus Táncegyüttesnek köszönhetően több százan élvezhették az együttes produkcióját, melyet a Fix Stimm zenekar kísért.

A táncot követően Lőrincz Beáta és Varga Zoltán meghatottan vette át elsőként az aranydiplomát, melyben az általuk alapított és vezetett együttes hagyományőrző tevékenységét díjazták. A díj előterjesztője dr. Surján László, laudátora Timár Sándor, az országos hírű táncpedagógus volt, akinek felesége, Timár Böske olvasta fel a rövidített laudációt. Ebből idézünk.

„A híres mondás, miszerint minden sikeres férfi mögött ott áll egy nő, az ő esetükben valóban igazolódott, hiszen ők ketten nagyszerű, összetartó és hatékony művészpárost alkotnak. Közös pályafutásuk tette lehetővé, hogy 1999-ben létrehozzák saját táncpedagógiai műhelyüket. (…) Óriási érdemük, hogy Solymáron, egy Budapest-közeli kisebb településen mára mintegy 400 fiatalt és gyermeket tudtak megszólítani ebben a mozgásszegény és közösségek nélküli világban. Ez az értékteremtő munka a múlt kincseivel erősíti a jelent, és így alapozza meg a jövőt.”

„Hatvan évet eltöltöttem ezen a pályán, de egy ilyen elismerés mindig meglepi az embert” – mondta meghatottan közvetlenül az ünnepség után, az apaczai.com-nak Varga Zoltán.

„Az igazi örökség az, amit át tudunk adni a gyerekeinknek, a tanítványainknak. A díj egyfelől igazolása annak, hogy nem hiába dolgoztunk, másfelől hatalmas felelősséget is jelent, hiszen ezután még inkább vigyáznunk kell arra, hogy a díj rangjának megfelelő színvonalon alkossunk, foglalkozzunk a ránk bízott gyerekekkel. Itt szeretném megköszönni az Apáczai Csere János Művelődési Ház és Solymár Nagyközség Önkormányzatának támogatását, hiszen nélkülük nincs solymári Cédrus” – tette hozzá Lőrincz Beáta.

A csoport július 7-én Solymár székely testvértelepülésével Csíkpálfalvával, az Ezer Székely Leány Napja című rendezvényen lép fel Csíksomlyón, a Nyeregben álló szabadtéri színpadon.

(Pásztor László – apaczai.hu)

Címkék: , , ,