Katolikus közösségi házat avattak Dorogon

11:04 | 2022 08. 09.

Kategóriák: Al kiemelt, Kultúra

Új katolikus közösségi házat és plébániát avattak Dorogon, az épületet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg, aki káplánként itt kezdte egyházi szolgálatát.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta, a Kárpát-medencében az elmúlt tíz év alatt 1500 plébánia, illetve közösségi ház épült, vagy újult meg.

Kiemelte, a kereszténység mindig a közösség szolgálatában állt és ez a szerep, a nemzet-, család- és embermegtartó erő az elkövetkező, válságos időkben felértékelődik.

Tittmann János, Dorog független polgármestere szólt arról, hogy a település kálváriájának 1996-os felújítása volt az első lépése annak a városfejlesztési munkának, melynek eredményeképpen a városban megújultak a bányászati örökség épületei és a vallási intézmények.

A közösségi házat Vándor Wech Józsefről nevezték el, aki Dorogon született 1909-ben, majd a szalézi rend tagjaként 1936-tól Kubában végzett missziós szolgálatot, nevéhez fűződik egy nevelési intézet felépítése. A szigetországban halt meg 1979-ben, életútjának elismerésére folyamatban van boldoggá avatása.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Az új közösségi házat és a plébánosi lakást a katolikus templommal szemközti épületrészben alakították ki. A beruházás során új hittantermet létesítettek, valamint egy 100 fős közösségi termet alakítottak ki.

Az U alakú épületcsoport egy pihenőudvart fog közre, az ingatlan déli oldalánál lévő kertben pedig sport és szabadidős tevékenységre nyílik lehetőség.

A beruházáshoz a kormány 258,5 millió forintos támogatást biztosított, a fejlesztéshez kapcsolódó költségekhez a dorogi önkormányzat 76,5 millió forinttal járult hozzá.

(MTI)

Címkék: , , ,