A kivágott fák helyére újabbakat ültetnek – Hársfákat fogadtak örökbe Szentivánon

17:50 | 2017 04. 11.

Kategóriák: Erdő-mező

A település vezetői által indított fa örökbefogadási akció részeként április 11-én elültették az első fákat a pilisszentiváni Kucmag-réten. A helyi önkormányzat elve, hogy a jövőben minden kivágott fa után legalább három csemetét ültessenek.
 Szeles, tipikusan szeszélyes áprilisi időjárás fogadta az örökbefogadókat kedd délután a Kucmag-réten, ahol az önkormányzat öt hársfát ültetett el, miután a területen két beteggé vált fűzet kellett kivágatniuk. “Eltökélt szándékunk, hogy minden egyes kivágott fa helyett legalább 3 új fát ültessünk, ennek a része ez az öt hárs is” – mondta el a Varkapu.info-nak Pilisszentiván alpolgármestere. Brandhuber Ádámtól azt is megtudtuk, hogy a Slötyi környéke is tíz kecskefűzzel gyarapodott, az örökbefogadott fáknál pedig május 10-én, a Madarak és Fák Napja alkalmából táblákat is elhelyeznek a gondozók nevével.
Az első öt fát Komp Károlyné, Ulicsnik Gyuláné Bauer Erzsébet, Sztilkovics Szávó, Kiss Lilla, valamint a település polgármestere, Poppréné Révay Gyöngyi fogadta örökbe. Munkájuk már az ültetés során megkezdődött, hiszen az ásásban, locsolásban is mindenki részt vehetett, amihez a vizet a pilisszentiváni önkéntes tűzoltók szállították a Kucmag-rétre.
“Szeretjük a növényeket, a kertet, ráadásul a faültetés a szakmámhoz is kapcsolódik, mert dísznövény-termesztő és virágkötő vagyok. Itt lakunk a rét mellett, úgyhogy bármikor ki tudunk majd jönni kapálgatni, locsolgatni, ha arra lesz szükség” – mesélte a Varkapu.info-nak Ulicsnik Gyuláné Bauer Erzsébet, aki férjével néhány hete, március 14-én vehette át a Pilisszentivánért Emlékérmet, így nem csoda, hogy az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez.
 
A fa örökbefogadási akció a jövőben is folytatódni fog, a település vezetése várja azok jelentkezését, akik szívesen gondját viselnék Pilisszentiván új fáinak.
 
 
(Gribek Dániel – Varkapu.info; Fotók: Gribek Tímea)
Címkék: , , , , , , , , , ,