Hideggel érkezik a november

08:45 | 2019 10. 22.

Kategóriák: Erdő-mező

Lassan véget ér a vénasszonyok nyara, jelentős lehűlés érkezhet október végén – írja az Időkép.

Igazi vénasszonyok nyara jellemezte eddig az októbert. A sok napsütés mellett a 20 fok is garantált volt, sőt olykor a 25 fokot is átléptük. Hamarosan azonban vége az októberi nyárnak. A legfrissebb középtávú előrejelzések még bizonytalan mértékű, de határozott lehűlést prognosztizálnak.

A lehűlésért a sarkkör környékéről lezúduló hideg lesz a felelős. Ez a hideg légtömeg válthatja fel hó végén a mostani mediterrán eredetű, enyhe levegőt.

Mire készüljünk?

A hónap vége felé közeledve egyre gyakoribb vendég lesz a reggeli pára és a köd, sőt lesznek tájak, ahol napközben is tartósan megmarad a köd vagy az alacsony szintű rétegfelhőzet. Ezeken a helyeken mindössze 10-15 fok között alakulhatnak a nappali hőmérsékletek. A naposabb, derültebb helyeken azonban még megközelíthetjük a 20 fokot.

A lehűlés október 28. után érkezhet feltámadó északi széllel. A hónap utolsó napjaiban napközben már a 15 fokot se érhetjük el, és reggel is jól fel kell majd öltözni: visszatérnek a hajnali fagyok. A lehűlés mellett viszont esély mutatkozik csapadékra is, de ennek mennyisége még bizonytalan.

A jelenlegi számítások szerint ez a hűvös, őszi idő november első napjaiban is kitart.

(Időkép)

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,