Ilyen a pilisszentkereszti Szurdokvölgy kora ősszel (+KÉPEK)

07:50 | 2017 09. 17.

Kategóriák: Erdő-mező

Szeptember második hétvégéjén napos, meleg időben volt része azoknak, akik bakancsot húztak, és bevették magukat hazánk erdeibe. Nem volt ez másképp a Pilisszentkereszten végigfutó Szurdokvölgyben sem. Számos család, baráti társaság választotta úticélnak a Dera-patak mentén haladó ösvényt, amelyet most megmutatunk úgy, ahogy mi láttuk!

TELJES KÉPGALÉRIA ITT>>>

A Dera-szurdok népszerű kiránduló helyszín a Pilisben, ami nem is csoda, hiszen egy látványos, könnyen végigjárható útvonalról beszélünk. Pilisszentkeresztről Pomáz irányába haladva egyszerűen megközelíthető a tisztás, ahol autós parkoló, sütögetőhelyek, padok találhatók. Innen indulva pedig egy valóban rövid, könnyen teljesíthető szakaszt sétálhatunk végig (természetesen a kéktúrát követve hosszabb túrába is beiktathatjuk az útvonalat).

 A völgyben folyik végig köves partjával a Dera-patak, amely mentén fahidakkal, információs táblákkal tarkított ösvényen haladhatunk végig. A látvány minden évszakban csodálatos, így nem is lepődtünk meg azon, hogy szombat délelőtt a parkoló zsúfoltságig telt autókkal.
 
Bár ottjártunkkor alacsony volt a vízállás, de ha jó időpontban érkezünk, akár a hangosan csobogó patak hangjának kíséretében haladhatunk az erdő mélyébe.
 
 
A kirándulóhely persze nemcsak a hidak és a kanyargó patak miatt nyújt mesés látványt, hanem a völgy sajátos növényzete miatt is. Mivel a szurdokba a napfény alig hatol le, így itt a klíma hűvösebb, páradúsabb. Épp ezért kiváló élőhelyet nyújt a moha- és páfrányfajoknak, mint például az erdei pajzsika, a hölgypáfrány, vagy épp az édesgyökerű páfrány.
 
 
Mielőtt útnak indulnál, a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján érdemes tájékozódni túraútvonal pontos megközelítésről.
 

 

(Varkapu.info – Erdeiprogramok.hu , Fotó: Gribek Tímea)

Címkék: , , , , , , , , , , , , ,