Madárbarát település címre pályázhatnak az önkormányzatok

10:07 | 2022 05. 10.

Kategóriák: Al kiemelt, Erdő-mező

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Közösen a természetért Life 20 NGO4GD /HU/000037” című projektje keretében – az évtizedek óta futó lakossági Madárbarát kert program sikerére alapozva – pályázatot hirdet önkormányzatok részére, Madárbarát település mintaprojektek megvalósítására.

A 21. század elejére az emberi civilizáció ijesztő és már veszélyes mértékben tette tönkre a természeti környezetet. Fajok halnak ki, élőhelyek semmisülnek meg. A klímaváltozás hatásait napi szinten érezzük a saját bőrünkön. Közös érdekünk, és egyben feladatunk, hogy helyrehozzuk, amit elrontottunk! Ennek a cselekvésnek több szintje van, de a legfontosabb döntések a lakásokban és a helyi közösségekben, a településeken dőlnek el, éppen ezért a Madárbarát település mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak, amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök (odúk, odútelepek) kihelyezve.

A nyertes önkormányzatok a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől településenként egy millió Ft értékben madárvédelmi, természetvédelmi eszközöket kapnak, továbbá egy Madárbarát mintakert tanösvényt és kétéves szaktanácsadást. A pályázatban két-két (összesen tíz) település kerül kiválasztásra az alábbi népességszámok szerinti településtípusonként:

  • 500 fő;
  • 501-1500 fő;
  • 1501-5000 fő;
  • 5001-100 000 fő népességig;
  • települések egy kisebb településrész kijelölésével, illetve Budapesti kerületek 100 001 fő felett.

További részletek és a pályázati űrlap az MME oldalán érhető el. 

(MME)

 

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,