Pilisborosjenőn is próbálkoznak az “unokázós” csalók

09:31 | 2021 04. 21.

Kategóriák: Fő kiemelt, Kék hírek

A térség településein élőket sem kímélik azok a csalók, akik a hiszékenységet kihasználva csalnak ki pénzt az idősebb korosztályból. Az utóbbi időben pedig Pilisborosjenőn is tapasztalták a probléma megjelenését.

“Sajnos már a falunkban is bepróbálkoztak, ezért olvassák el figyelmesen a rendőrség tájékoztató anyagát és szóljanak róla a netet nem használó idős rokonoknak is” – hívják fel a figyelemet a település honlapján.

A legfontosabb: értesítsék a rendőrséget azonnal, ha valaki olyan telefonnal próbálkozik, hogy az unoka drogot vásárolt, elverték, balesetet szenvedett és ezért azonnal pénz kéne a helyzet megoldásához.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:
Unokázós csalás: befejeződött a pilisvörösvári férfi ügyének vizsgálata
Unokázós csalás: őrizetbe vették a dorogi bűnözőket

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának felhívása:

A Covid-19 járvány alatt sem veszített „népszerűségéből” az unokázós csalás a bűnelkövetők körében. A csalás lényege, hogy unokának vagy más közeli hozzátartozónak kiadva magukat vezetékes telefonon hívják fel az idős embereket és valamilyen okra, például tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt vagy pénzzé tehető értéket csalnak ki tőlük.

Fontos, hogy a fiatalabb rokonok, unokák időnként beszélgessenek idősebb hozzátartozóikkal az unokázós csalásról, a megelőzés módjáról, hogy szeretteik ne váljanak csalás áldozatává.

FONTOS! Abban az esetben, ha ilyen tartalmú telefonhívást kap, bontsa a vonalat és ellenőrizze a kapott hír valóságtartalmát!

Ne bízzon meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben!

Ha gyanús telefonhívást kap, haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot unokájával, hozzátartozójával, mert ezzel tudja ellenőrizni a hívás valódiságtartalmát.

A hívófél beazonosításnál a visszakérdezés, konkrét kérdések segíthetnek.

Soha ne adjon át pénzt, vagy más értéket idegenek számára!

Bűncselekmény gyanúja esetén értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon.

Címkék: , , , ,