Telefonos csalók zaklatják a budakalásziakat – Ne dőljünk be!

09:44 | 2017 11. 23.

Kategóriák: Kék hírek

Az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett Budakalász Önkormányzatához, miszerint valaki(k) telefonon próbál(nak) kicsalni pénzt a hívás fogadójától különböző ürügyekkel. Ez a csalástípus nem ismeretlen, érdemes a jövőben még nagyobb körültekintéssel állni a hasonló esetekhez.

“Egy budakalászi idős, egyedül élő hölgy vonalas telefonja csengett késő este. A vonal túlsó végén lévő személy a néni lányának hangját utánozta. Sírógörcs közepette, meggyőzően mesélte a telefonba részletesen, hogy őt baleset érte, az autója totálkáros, ő maga pedig súlyosan megsérült, csontjai összetörtek és mindene véres. Ezt követően átadta a telefont az álrendőrnek, aki a hölgyet arra akarta rábírni, hogy az eset kapcsán utaljon át pénzt egy megadott bankszámlaszámra. Szerencsére a hölgy volt annyira józan, hogy letette a telefont és azonnal tárcsázni kezdte lányát, így megbizonyosodott, hogy ő sértetlen és biztonságban van. A hölgyet az eset teljesen felzaklatta. A sértett család megtette a rendőrségen a bejelentést” – olvasható Budakalász Város hivatalos honlapján.

November 21-én még három ilyen eset történt a településen – ebből egy személyes megkereséssel, így kérjük legyenek különösen elővigyázatosak! Utóbbi esetben késedelem nélkül hívják a városrendészet telefonszámát: +36 (70) 314 6104.

Az internetet kevésbé használó idősebb rokonaik figyelmét külön hívják fel a veszélyre! Ilyen esetben a fenti módon célszerű eljárni és kijelzés esetén felírni a hívó fél telefonszámát.

Emellett elterjedt még az a csalástípus is, melynek során ajándéksorsolás nyertesének tüntetik föl a sértettet, majd pénzt csalnak ki. Tipikus továbbá az unokázós csalás, valamint advent közeledtével az áladománygyűjtők tevékenysége. Ezekben az esetekben is bátran legyünk szkeptikusak és tegyünk biztonsági lépéseket!

(budakalasz.hu nyomán)

Címkék: , , ,