Bővítik a parkolóhelyeket az esztergomi vasútvonalon

16:19 | 2021 01. 20.

Kategóriák: Fő kiemelt, Gyereksarok, Közélet

Az esztergomi vonal mentén további beruházásokat terveznek a jövőben, köztük számos új parkolóhelyet a vasútvonal mentén – írja Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

Már megjelent a tender 393 új P+R parkolóhely tervezésére a felújítása után egyre népszerűbb elővárosi vasútvonalon.

A NIF

  • Esztergomban 149,
  • Solymáron 92,
  • Leányváron 68,
  • Pilisvörösváron 57,
  • Piliscséven 27

férőhellyel tervezi bővíteni a P+R kapacitást.

A vonal mentén most meglévő 1496 férőhelynyi teljes kapacitás így 26 százalékkal nő.

A cél világos: hétfőtől péntekig naponta csaknem négyszáz autóval kevesebb fogja terhelni Budapest útjait északnyugatról, naponta csaknem négyszáz sofőr pihenhet vagy olvashat munkába menet és visszafelé a korszerű Flirt motorvonatokon, ahelyett, hogy a 10-es főút dugóiban bosszankodna. Több helyen olyan berendezést is üzembe helyeznek, ami segíti majd oda irányítani az autósokat, ahol van még P+R hely.

Aranyvölgynél pedig K+R (Kiss & Ride) helyeket tervezünk, ahol a sofőr csak addig állhat meg autójával, amíg utasa kiszáll a vonathoz vagy amíg várja a vonattal érkező rokonát – ilyenek létesültek most Dorogon is.

A vonal fontosabb állomásain már reggel elfogynak a P+R helyek, a bővítés azonban a sűrűn beépített településeken sokszor nem könnyű. Pilisvörösváron például részben a MÁV-rakodó beáldozásával teremtenek új helyeket, (a fentieken jelzetten túl a MÁV Zrt. saját beruházás keretén belül további 73 parkoló helyet tervez építeni) mintegy szimbolikusan mutatva, hogy alakul át az egykori mellékvonal korszerű elővárosi vasúttá. “A folyamat költséges, és nem gyors, de a kötöttpályás fejlesztések az egyetlen utat jelentik, ha változtatni akarunk a Budapestet terhelő autóáradaton. Az agglomerációból bejáró tíz ember közül mindössze három választja a közösségi közlekedést, az arány növelése mindenkinek, budapestinek és ingázónak egyaránt érdeke” – írja Vitézy.

Címkék: , , ,