Budakalászon hatalmasat ugrottak az ingatlanárak

14:21 | 2022 01. 20.

Kategóriák: Közélet

Bár a koronavírusnak kezdetben sikerült csökkenteni az ingatlanárakat, később pedig lassította az emelkedő tendenciát, mára már vannak olyan települések, ahol újra meredeken drágulnak a négyzetméter árak. Ilyen például Budakalász is. 

Ezeken a településeken sokat drágultak a házak

Az ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján az alábbi településeken látványosabban emelkedtek a családi házak kínálati átlagárai az elmúlt egy év távlatában: 

  • Budakalász (+56%)
  • Pomáz (+27%)
  • Piliscsaba (+24%)
  • Solymár (22%)

Budakalász családi házainak átlag kínálati ára 410 ezer Ft/m2-ről 640 ezer Ft/m2-re, Pomázon 410 ezer Ft/m2-ről 520 ezer Ft/m2-re, Piliscsabán 470 ezer Ft/m2-ről 580 ezer Ft/m2-re, Solymáron pedig 530 ezer Ft/m2-ről 650 ezer Ft/m2-re nőtt a 2021-es esztendő alatt.

Mind a négy településen 2022-ben jó eséllyel tovább folytatódhat a mérsékelt áremelkedés, mely esetleg stagnálásba csaphat át. Drasztikus változásokra kevésbé lehet számítani.

Ezeken a településeken olcsóbbak lettek a házak

Az alábbi két településen csökkentek a családi házak kínálati átlagárai az elmúlt egy év távlatában:

  • Dorog (-8%)
  • Zsámbék (-12%)

Tehát mindkét településen átlagosan 10% körüli volt az áresés mértéke a családi házak tekintetében. Dorogon 330 ezer Ft/m2-ről 310 ezer Ft/m2-re, Zsámbékon pedig 520 ezer Ft/m2-ről 460 ezer Ft/m2-re csökkentek a házak átlagos kínálati árai.

Bár Dorogon és Zsámbékon a tavalyi láthattunk lefelé tartó ingatlanárakat, meglehet, hogy idén már ezeken a településeken is a rég nem látott dráguló tendencia lesz a jellemző. A koronavírus ugyanis már egyre kevésbé hat az ingatlanárakra, ráadásul vidéki települések iránti kereslet is még mindig élénknek mondható.

Ezért is esélyesebb az áremelkedés az áreséssel szemben 2022-ben

Alacsonyabb árakkal már kevésbé találkozhatunk majd Magyarország 2021-es ingatlanpiacán, áremelkedésnek viszont annál inkább tanúi lehetünk. Ennek egyik oka, hogy az építőipari anyagárak jelentős emelkedésen mentek keresztül nemcsak tavaly, de még idén januárban is. Az állami támogatások pedig a kereslet élénkülését és ezzel együtt az ingatlanárak emelkedését serkenthetik. Azonban nem olyan nagy mértékben drágítják meg az árakat ezek az események, mint amilyen mértékű drágulást láthattunk 2014 és 2019 között. Összességében inkább csak egy-egy lépést mehetnek előre a piac kínálati árai az idei évben.

 

Címkék: , , , , , ,