MÁV: közel ezer testkamera beszerzése várható

11:10 | 2021 04. 26.

Kategóriák: Fő kiemelt, Közélet

A tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók elleni támadások megelőzésében nagyon hatékony eszköz a testkamera alkalmazása, ugyanis a készülékek használatának bevezetése óta kevesebb jegyvizsgálót ért agresszió – írja a MÁV Zrt. A vasúttáraság közleménye szerint idén az első negyedévben 1556 jegyvizsgáló összesen 3882 alkalommal vett fel kamerát szolgálata során, és mindössze egy esetben kellett bántalmazás miatt a rendőrség megkeresésére átadni a felvételt. 

A testkamerát, 2019. szeptember 1-étől vehették használatba jegyvizsgáló munkatársak: összesen 103 eszközt 12 telephelyen. 2020-ban újabb beszerzés keretében 66 kamera érkezett. A MÁV-START kiemelten fontosnak tartja munkatársait ért bántalmazások megelőzését, elkerülését, testi-lelki épségük megőrzését, ezért további közel 1000 testkamera beszerzését tervezi.

A vasúttársaság célja, hogy biztosítani tudja az összes szolgálatban lévő jegyvizsgálója számára a testkamera használatát, minden szolgálati helyen. 2020. augusztus 31-től a kijelölt vonatokon szolgálatban lévő jegyvizsgálók számára kötelező a testkamera használata a Budapest-Esztergom, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Göd-Vác-Szob, a Budapest-Veresegyház-Vác és a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonalon. Azokon a vonatokon, amelyeken korábban az esetek többsége történt, minimálisra csökkent a bántalmazások száma.

 

A testkamerák alkalmazása nem az egyetlen lehetőség a megelőzésre, hanem egy intézkedéssorozat része – hívja fel a figyelmet a MÁV Zrt.

A hasonló esetek megelőzése érdekében tavaly csaknem 140 ezer órában kísérték a vonatokat biztonsági személyzettel a vasútőrök, továbbá ezen felül közel 5000 órában együttműködési megállapodás alapján polgárőrök is. A vasúttársaság közfeladatot ellátó munkavállalói szolgálati mobiltelefonjukon minden olyan esetben rendőri segítséget kérhetnek, amikor úgy érzik, a nem együttműködő utasok miatt ők vagy a vonaton tartózkodók veszélyben lehetnek. Az incidensek elkerülése érdekében, a korábbi önkéntes gyakorlattól eltérően, augusztus 31. óta a kijelölt vonatokon szolgálatban lévő jegyvizsgálók számára kötelező a testkamera használata a Budapest-Esztergom, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Göd-Vác-Szob, a Budapest-Veresegyház-Vác és a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonalon. Azokon a vonatokon, amelyeken korábban az esetek többsége történt, minimálisra csökkent a bántalmazások száma.

Címkék: , , , , , , , , , , , , ,