Januártól állami tulajdonba kerül a Pázmány piliscsabai campusa

08:57 | 2020 12. 07.

Kategóriák: Fő kiemelt, Kultúra

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) a piliscsabai campust 2020. december 31-ig elhagyja – közölte a 24.hu megkeresésére az intézmény.

Az egyetem kommunikációs vezetője jelezte:

“a fővárosban kialakuló új, egységes egyetemi campus kialakítása és működtetése nemcsak az eddiginél jelentősen fenntarthatóbb infrastrukturális fejlesztéseket és hatékonyabb üzemeltetést tesz majd lehetővé, de stratégiai eleme annak a folyamatnak, hogy az egyetemen zajló oktatási, kutatási és tudományos tevékenység – a belső együttműködési lehetőségek magasabb szintű, fokozottabb kihasználása által – a jövőben még koncentráltabban, a hazai és a nemzetközi térben egyaránt eredményesebben működjön.”

A piliscsabai területet nem zárták le, tette hozzá, ám „a költözéshez szükséges nehézgépjármű-forgalom miatt, a balesetveszély elkerülése érdekében ideiglenes korlátozásokra van szükség”.

A kiköltözést követően a piliscsabai campus területe állami tulajdonba és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá kerül.

Az egyetem jelezte: a campus állami tulajdonba kerülését követően dolgozható ki annak jövőbeni vagyonhasznosítási koncepciója az MNV Zrt. részéről, így részletesebb érdemi felvilágosítást illetékesség hiányában nem tudnak adni.

A PPKE 1994 óta működik a Makovecz Imre által tervezett piliscsabai épületekben, de egyre több szak költözött be a fővárosba az utóbbi években.

Az Index márciusban arról írt, hogy egy törvényjavaslat értelmében új, józsefvárosi (Palotanegyed) épületeket kap a Pázmány Péter Katolikus Egyetem az államtól, cserébe az állam ingyen megkapja az egyetem piliscsabai campusát. A javaslat indoklásában akkor az állt, hogy az egyetem jelenleg több képzési helyszínen végzi oktatási és kutatási tevékenységét: Budapesten, Piliscsabán és Esztergomban, és „a földrajzi széttagoltság hátrányos hatással van PPKE egyes fakultásainak működésére, ami indokolja az egységes elhelyezést”.

A Népszava az akkor még csak lehetséges költözés fényében hívta fel a figyelmet arra, hogy az egyetem 2019-ben még arról tájékoztatta őket, nincs olyan tervük, hogy megválnak a piliscsabai campustól. A kormány akkor a lapnak azt írta: továbbra is egyetemi oktatási célokra akarja használni a piliscsabai campust.

(24.hu)

Címkék: , , ,