Nélkülük a magyar lobogóból hiányozna a piros és a zöld – Ünnepi megemlékezés Pilisszentivánon

07:11 | 2017 03. 15.

Kategóriák: Kultúra

2017. március 14-én, kedden a pilisszentiváni iskola aulája megtelt gyerekekkel, családokkal, fiatalokkal és idősekkel, hogy egy ünnepi műsor segítségével emlékezhessenek meg az 1848-49-es szabadságharc eseményeiről. 

A rendezvényről készült teljes képgalériánk Facebook oldalunkon érhető el>>>

A rendezvény a település Fő terén vette kezdetét, ahol az önkormányzat nevében Poppréné Révay Gyöngyi polgármestert és Őri Lajos képviselőt követve a helyi képviselők, egyesületek és politikai pártok koszorút emeltek magyar hőseink emlékére. A nemzeti színű szalagokkal tűzdelt füzérek elhelyezését lovashuszárok és a Pilisszentiváni Fúvószenekar kísérte. 
 
A  Pilisszentiváni Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület koszorút helyez hőseink tiszteletére
Fotó: Gribek Tímea
 
A megemlékezés az általános iskola aulájában folytatódott, ahol a Himnusz közös éneklését követően a település polgármestere mondott ünnepi beszédet. Poppréné Révay Gyöngyi kiemelte, hogy a forradalom és szabadságharc emléke mellett egy másik jeles eseményt is méltatnunk kell, hiszen idén nagy költőnk, Arany János születésének 200. évfordulóját ünnepeljük.
 
A polgármesterasszony szerint az 1848-49-es szabadságharc előtti tisztelgés mindig kettős: büszkeséget ébreszt és hálára késztet. „Büszkeség a forradalom tisztasága, őszintesége és erőszakmentessége. Hála a szellemi kincsért, amit a reformkor nagyjai ránk hagytak. A magyar forradalmak sohasem a csőcselék lázadásáról szóltak, sokkal inkább ellentmondást nem tűrő kinyilatkoztatásai a nemzet igazságérzetének.”
 
Poppréné Révay Gyöngyi, a település polgármestere ünnepi beszédét tartja
Fotó: Gribek Tímea

 
Elmondása szerint a forradalom szépségét az adta, hogy a szellem emberei, költők, színészek, újságírók álltak annak élére. Beszédében kihangsúlyozta elődeink szerepét, akik ma is útikalauzként szolgálnak a nemzet előtt. A szabadságharc idején vált fontossá a nemzeti kultúra felfedezése, és egyben a népnyelv beemelése az irodalomba, amivel együtt a költők, írok szerepe is megváltozott: „sokan példamutatásképpen a nemzetfüggetlenségi törekvések szószólóiként vettek részt a forradalomban. Ezért hálával tartozunk a reformkor nagyjainak. Vörösmarty, Petőfi, Arany és Jókai vagy Erkel Ferenc életművei nélkül szinte el sem tudnánk képzelni a magyar kultúrát. Nélkülük a magyar lobogóból hiányozna a piros és a zöld. “
 
Az ünnepség idején megtelt az iskola aulája (Fotó: Gribek Tímea)
 
Az ünnepi esemény fényét emelte a Pilisszentivánért emlékérmek átadása, amelyet idén a nyugdíjas egyesület és a sportegyesület ajánlásával Ulicsnik Gyuláné Bauer Erzsébet, Ulicsnik Gyula és Harnisch Ákos vehetett át. 
 
Bauer Erzsébet 1953-ban Pilisvörösváron született, míg férje, Gyula 1952-ben egy pilisszentiváni bányászcsalád első gyermekeként látta meg a napvilágot. A házaspárnak két gyermeke és négy unokája született. A településen mindenki ismeri őket, hiszen szinte minden helyi eseményen aktívan részt vesznek. A díjátadás alkalmával kiemelték, hogy a házaspár nélkül nincs közélet: tagjai a nyugdíjas egyesületnek, a helytörténeti egyesületnek a faluszépítő egyesületnek és a helyi Vöröskereszt szervezetnek, de a sportegyesület támogatására is figyelmet fordítanak. „Erzsi és Gyula nélkül nincs rendezvény, kiállítás. Ők az igenemberek, azok, akik igent mondanak a családban, az utcában és a községben.”
 
A házaspár szerényen fogadta az elismerést (Fotó: Gribek Tímea)
 
A sportegyesület ajánlásával a képviselő-testület döntése alapján Harnisch Ákos vehetett át az ünnepségen emlékérmet. Az 1987-ben született focista Pilisszentivánon rúgta a bőrt, majd a III. kerülethez igazolt, de a Ferencváros játékosaként is pályára lépett. Első profi szerződését 18 évesen a Vasas NBI-es csapatában kapta, majd fél évvel később a pilisszentiváni labdarúgó tornán, a Waldi Kupán figyeltek fel tehetségére a futsall válogatottól. A sokszoros magyar bajnok, kupagyőztes a válogatottban is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Azonban Ákost „bárhova is veti a sors, sosem felejti el a helyet, ahol felnőtt.”
 
Az elismeréseket Poppréné Révay Gyöngyi polgármester és Brandhuber Ádám alpolgármester adta át.
 
Harnisch Ákos szerint megtisztelő, hogy ilyen fiatalon részesülhetett az elismerésben
(Fotó: Gribek Tímea)
 
Az emlékérmek átadását követően a Cédrus Táncegyüttes pezsdítette fel energikus produkciójával a hangulatot, míg Szántó Petrik ünnepi szavalattal tette színesebbé az estét. Ezt követően pedig magyar költők és népdalok műveit hallhatta a közönség a Misztrál együttes feldolgozásában. A jeles nap alkalmából meglepetéssel is adóztak a hősök tiszteletének, ugyanis egy dal erejéig a népi hangszereken játszó zenekar a Cédrus Táncegyüttessel együtt lépett a színpadra. A színvonalas műsor zárásaként a fellépők és a hallgatóközönség együtt énekelték a Szózatot. 
 
A színpadon a Cédrus Együttes (Fotó: Gribek Tímea)
 
 
 
(Gribek Tímea – Varkapu.info)
Címkék: , , , , , , , , , , , ,