Térségi kiválóságok is elismerésben részesültek március 15-én

09:14 | 2021 03. 16.

Kategóriák: Al kiemelt, Kultúra

Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából, a miniszterelnök előterjesztésére kitüntetéseket adományozott. Az elismerésben részesülők között helyi kötődésűeknek is gratulálhatunk: Dani Eszternek, a Solymári Református Egyházközség lelkészének, Nagy Máriának, Piliscsév egykori polgármesterének, Szabó Michaelnek, testvérvárosi együttműködések ápolásáért és Turi Attilának, Ybl Miklós-díjas építésznek, Budakalász főépítészének.

Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át

A Magyar Érdemkereszt legfelső fokozatával tüntették ki DANI ESZTERT, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának missziói irodavezetőjét, az Országos Református Cigánymisszió vezetőjét, a Solymári Református Egyházközség lelkészét. Az elismerést a hátrányos helyzetben élők, különösen a romák érdekében végzett több évtizedes szolgálata, valamint a cigánymissziós lelkésztovábbképzésben vállalt jelentős szerepéért vehette át. 

Magyar Ezüst Érdemkeresztben részesültek

Hagyományosan március 15-én adnak át kiválóságoknak kitüntetéseket, köztük a Magyar Ezüst Érdemkeresztet is, mely “a független és demokratikus Magyarország érdekeinek elősegítése, valamint támogatása körül kimagasló érdemeket szerzett magyar és külföldi állampolgároknak adományozható.”

A Pilis térésgéből NAGY MÁRIA, Piliscsév község egykori polgármestere részesülhetett az elismerésben, Piliscsév fejlesztése, valamint a helyi szlovák nemzetiség hagyományainak megőrzése érdekében végzett településvezetői munkájáért.

Szintén Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehetett át SZABO MICHAEL autószerelő-mester, a Szabó Toyota Autóház tulajdonosa és volt üzletvezetője a magyar-német kapcsolatok fejlesztéséhez a Wertheim, Csobánka és Szentendre közötti testvérvárosi együttműködések kialakításával, illetve ápolásával hozzájáruló tevékenységéért.

Kossut-díjat adományoztak

A jeles nap alkalmából terméseztesen Kossuth-díjakat is átadtak, az elismerésben részesülők között pedig szintén örülhetünk helyi kötődésnek, ugyanis TURI ATTILA, Ybl Miklós-díjas építész a térségben is hátrahagyta már több ízben kéznyomát. 

A budapesti születésű építész jelenleg a budapesti műszaki egyetemen tanít.  1996 és 2009 között, majd 2011-től Budakalász főépítésze. 

Mesterének Makovecz Imrét tekinti: ö tervezte többek közt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai kampuszának főépületét lezáró Egyetemi Klubot és Budakalász Faluházát. 

 

Gratulálunk az elismerésben részesülőknek!


A kitüntetettek listája a Magyar Közlönyben jelent meg hétfőn.

(MTI nyomán Varkapu.info)

Címkék: , , , , , ,