Fetter Ádám: átalakítjuk Vörösvár adórendszerét

13:31 | 2020 11. 26.

Kategóriák: Fő kiemelt, Önkormányzati Hírek

“Arra a nehéz döntésre jutottunk, hogy átalakítjuk adórendszerünket” – szól a vörösváriakhoz Fetter Ádám. A település polgármestere videóban jelentette be a változásokat: 2021-től megszüntetik a kommunális adót, helyette bevezetik a telekadót és az építményadót. Értelemszerűen, amelyik telken van épület, ott az építményadót vezetik ki, ahol nincs épület, ott telekadót kell fizetni a tulajdonosaknak.

Miért van szükség a változtatásra?

A polgármester közleményében utal arra, hogy a járványhelyzet miatt 60 milliós gépjárműadó elvonás történt, emellett pedig a gazdasági visszaesés miatt várható az iparűzési adó bevételének csökkenése is. Mindezekkel együtt a járványhelyzet kezelésének költségei küzdelmesebbé teszik a jövő évi költségvetést.

Fetter Ádám november 26-án közzétett videójában felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi kommunális adó igazságtalan, mivel az, az ingatlan nagyságát nem veszi figyelembe. A korábbi években a helyi adókból befolyt összeg nem volt elég a fejlesztésekre, adóemelés helyett az önkormányzati ingatlanértékesítésből  pótólták a hiányzó bevételeket. A jelenlegi vezetés változtatni akar ezen a szokáson. 

“Tudom, nem leszünk népszerűek. Sokan ítélkeznek majd felettünk, mert megmertük hozni ezt a döntést a jó és az igaz cél érdekében”

– hallható a közleményben. 

Fetter Ádám szerint az új adórendszer igazságosabb lesz, ugyanis számítani fog az ingatlan mérete, kedvezményt biztosít a vörösvári lakosoknak, a nyugdíjasoknak, gyermekek otthon gondozási díjára jogosultaknak, a csökkentett munkaképességűeknek és a családoknak is.

A városvezetés elkésztett egy adókalkulátort, mely segít kiszámolni a befizetendő összeget – ez a városi honlapon lesz elérhető. 

A bevallási kötelezettségeknek 2021. január 15-ig kell eleget tenni.

A teljes polgármesteri közlemény itt nézhető meg:

Címkék: , ,