Ne taposd le a Pilis mézontőfű mezőit!

07:54 | 2022 05. 26.

Kategóriák: Al kiemelt, Erdő-mező, Fő kiemelt

Az utóbbi években a Pilisben élők megszokhatták, hogy a Pilisvörösvár és Pilisszántó között található szántóföldeket május végétől csodálatos, lila mézontófű színezi be. A szemkápráztató földekről tavaly is megosztottunk egy képgalériát, s terveink szerint idén is ugyanígy teszünk majd. Mielőtt azonban a szebbnél szebb fotókat közzétesszük, fontos idén is felhívnunk a figyelmet egy jelenségre, melyet minden évben visszatérő problémaként tartunk számon.

Kérlek, ne tapossátok le a facéliát!

A lila szirmú virágok nem csak a méheket vonzzák, hanem a fotózkodó kirándulókat is. A késő tavaszi, kora nyári időszakban sokan választják a szántóföldi utakat futó- és sétahelyszínnek, de sokan autóval, motorral is félreállnak megcsodálni a mesés környezetet. Sajnos minden évben komoly problémát jelent, hogy az érdeklődők egy része nem csak gyönyörködik a látványban, hanem a jobb fénykép elkészítésének reményében bele is gázol a vetésbe. 

Becsüljük meg más munkáját!

A liluló terület komoly munkának, jelentős anyagi ráfordításnak és szakértelemnek köszönhetően virít ennyire szépen. A terület tulajdonosai idén is táblákat helyeztek el a földek különböző pontjain, melyeken figyelemfelkeltő szöveg áll:

 “Kérlek, ne menj a növények közé, mert kárt okozol a munkánkban!”

Facélia-kisokos

Tudtad?

  • A facéliát több elnevezéssel is illetik: van, aki varádicslevelű mézontófűnek, méhvirágnak vagy épp hernyóvirágnak ismeri.
  • A növény Észak-Amerikából származik.
  • Hosszú a virágzási ideje, így kiváló mézelő növény, nektárjának cukortartalma igen magas (28%).
  • A facéliát felhasználják zöldtrágyának, méhlegelőnek, takarmánynak, dísznövénynek és vetőmagnak is. A Pilisvörsvár és Pilisszántó határán megművelt földeken ez utóbbi, azaz vetőmag “készül”.

Arra kérünk minden kedves Pilisbe látogatót, hogy csak az út széléről gyönyörködjön a mézontófűben!

Köszönjük!

(Gribek Tímea, Varkapu.info)

Címkék: , , , , ,