Üdvözlünk a mesék birodalmában, avagy a Pilisben!

15:42 | 2021 06. 11.

Kategóriák: Al kiemelt, Erdő-mező, Közélet

Nincs olyan nap, hogy ne jutna eszünkbe: hazánk egyik, ha nem a leggyönyörűbb pontján élünk! Minden évszak látványban gazdag és sokszínű élményt nyújt, elég a házból kitennünk a lábunkat, és már csodákba botlunk. Nincs ez másképp júniusban sem: Pilisvörösvár és Pilisszántó határán óriási facéliaföldek terülnek el. Ha köztük jártok, minden bizonnyal úgy fogjátok érezni, mintha a mesék birodalmába csöppentetek volna.

Facélia-kisokos

Tudtad?

  • A facéliát több elnevezéssel is illetik: van, aki varádicslevelű mézontófűnek, méhvirágnak vagy épp hernyóvirágnak ismeri.
  • A növény Észak-Amerikából származik.
  • Hosszú a virágzási ideje, így kiváló mézelő növény, nektárjának cukortartalma igen magas (28%).
  • A facéliát felhasználják zöldtrágyának, méhlegelőnek, takarmánynak, dísznövénynek és vetőmagnak is. A Pilisvörsvár és Pilisszántó határán megművelt földeken ez utóbbi, azaz vetőmag “készül”.

Fotó: Gribek Tímea

A természet, és ne a szelfi legyen az első!

Nem csoda, hogy rengetegen állnak meg az útszélen, hogy készítsenek pár képet a zümmögő, dongó mezőkről. Mindazonáltal ne feledjétek, a mézontófű egy szántóföldi növény, ha egy-egy szelfi miatt letapossátok őket, azzal hatalmas károkat okoztok!

A Pilisszántó és Pilisvörösvár határában liluló terület komoly munkának, jelentős anyagi ráfordításnak és szakértelemnek köszönhetően virít ennyire szépen. Becsüljük meg! 

Videós felhívás ITT>>>

Fotó: Gribek Tímea

Lila szőnyeg a Pilisben

Az említett területek ösvényein – betartva az íratlan szabályokat -, érdemes nagyokat sétálni, biciklizni vagy épp lovagolni. A lilába öltözött földek mellett ugyanis igen színes az élővilág: pipacsok piroslanak, sárga és kék virágok pompáznak a réten, a hecsedlibokrok épp most bontják szirmaikat, és ha elég csendesek vagytok, búbos bankákat, egerészölyveket és a vetések között ugráló nyulakat is láthattok. 

Illatos szirmok, lila köntösbe bújt lankák, dongó méhek, nyári napsütés – szavak helyett beszéljenek a képek:

A fotókat készítette: Gribek Tímea

(Varkapu.info, Fotó: Gribek Tímea)

Címkék: , , , , , , ,