A Telekom reagált a FLIRT vonatok kimaradására, és ideiglenes engedélyt adtak

08:42 | 2017 12. 12.

Kategóriák: Fő kiemelt, Közélet

Hétfőn a Varkapu.info is beszámolt arról, hogy az első FLIRT szerelvény helyett végül mégis régi vonat gördült ki a Budapest-Esztergom vasútvonalra – nem meglepő módon  az is késve. A MÁV akkor jelezte, hogy nem miattuk hiúsult meg a kék járművek térségi premierje, ők a Telekomtól nem kapták meg a szükséges engedélyt. Az ily módon szóba hozott vállalat kedden a Varkapu.info portálnak is reagált az ügyre. Hangsúlyozták: a Magyar Telekomot semmilyen felelősség nem terheli a felmerülő esetleges késedelemért. 

A Magyar Telekom álláspontja a FLIRT szerelvények meghiúsult elindításáról:

A közérdekű hírközlési hálózatokat ill. szolgáltatásokat (így a Magyar Telekom szolgáltatását) érintő infrastrukturális fejlesztések esetén a vonatkozó jogszabályok alapján a hírközlési szolgáltató előzetes hozzájárulása (is) szükséges. A jogszabály szerint a hírközlési hálózat környezetében új nyomvonalas építményeket (így pl. vasúti erősáramú vezetéket) elhelyezni kizárólag úgy lehet, hogy az a hírközlési hálózat ill. szolgáltatás üzembiztonságát ne veszélyeztesse. Az ún. „közműegyeztetés” folyamatára a vonatkozó jogszabályok egyértelmű szabályokat, határidőket írnak elő, és a szolgáltatók, hálózattulajdonosok kölcsönös együttműködését is megkövetelik.

A Magyar Telekom a projekt felé korábban jelezte azokat a – jogszabályoknak megfelelő, a szolgáltatások üzembiztonságát garantáló – műszaki feltételeket, amelyek teljesülése esetén az új fejlesztéshez való hozzájárulását kész megadni. A konkrét esetben a megvalósuló villamos vasút erősáramú felsővezeték-rendszere elektromágneses kölcsönhatás következtében érintheti a Telekom vezetékes szolgáltatásait, időleges vagy folyamatos zavart okozva a telefon-, internet- és tv szolgáltatásban. Ezért már évekkel ezelőtt tájékoztattuk a megfelelő szerveket a hozzájárulásunk részleteiről, feltételeiről annak érdekében, hogy a vasútvonal közvetlen közelében, jellemzően légvezetéken megvalósuló vezetékes szolgáltatásainkat a beruházás megvalósulása után is zavartalanul biztosíthassuk ügyfeleinknek.

Álláspontunk szerint a fentiek tükrében a Magyar Telekomot semmilyen felelősség nem terheli a felmerülő esetleges késedelemért. Ennek ellenére – az érintett vasútvonalon közlekedők érdekeit szem előtt tartva – a tegnapi napon (hétfőn) soron kívül ideiglenes hozzájárulásunkat adtuk a Rákosrendező-Piliscsaba vonalszakasz felsővezeték feszültség alá helyezéséhez, a végleges hozzájárulás műszaki feltételeinek ismételt megjelölésével.

(Varkapu.info)

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,