Őrt állnak a kidobott állatok felett – Ismerd meg a Pilis-Budai Kutyamentőket!

11:50 | 2017 08. 31.

Kategóriák: Egyéb

Felmerült már benned a kérdés, hogy mi lesz a sorsuk a térség utcáin csatangoló kutyáknak? Kerültél már olyan helyzetbe, hogy kedvenced eltűnt, s nem tudtad kihez fordulhatnál segítségért? Hallottál már a Pilis-Budai Kutyásokról? Ha még nem, akkor ideje megismerned őket!

A pilisi régió vezető honlapjaként fontos feladatnak tartjuk, hogy oldalunkon olyan információk is helyet kapjanak, amelyek sok helyen rejtve maradnak. Gyakran el sem tudjuk képzelni, hogy a kutyamentés, ellátás és örökbefogadás milyen rengeteg munkával, energiával, de egyben szeretettel is jár.

Olvasóink gyakran találkozhatnak honlapunkon az Ürömi Menhely gazdira váró védenceivel, s a jövőben a Pilis-Budai Kutyamentők Egyesületének legfontosabb híreit is megosztjuk majd. Mielőtt azonban a családra vágyó kutyákat bemutatnánk, ideje megismerni közelebbről is az önkéntesek munkáját!

A Pilis-Budai Kutyamentők bemutatkozója:

A történetünk

A történet 2006-ban kezdődött. A XXI. század hajnalán, hol máshol, mint az interneten. Egy jól ismert kutyás fórumon „csillár” felhívására gyűltek össze a régió állatvédelemre nyitott gondolkodású kutyásai. Eleinte csak eszme- és információcsere zajlott a neten, majd az első igazi mentések: hazajuttatott csavargó ebek, gazdihoz adott kutyák… Hamar kiderült, a környéken (sajnos) nagy szükség van az állatvédők munkájára, a kezdeti sikerek pedig kedvet és erőt adtak az elinduláshoz azon a szakmai úton, melyen – egyre biztosabb léptekkel – azóta is járunk.

A csapat azóta bővült, összekovácsolódott, és az idő, a szerzett tapasztalatok csak még erősebbé tették ezt az összetartást. Mentési protokollok, szakmai kapcsolatok alakultak ki, melyeknek köszönhetően ma már egy jól működő rendszerről beszélhetünk.

Mit csinálunk?
„Munkaterületünk” Csobánka -Tinnye – Piliscsaba – Pilisvörösvár – Pilisszentiván – Pilisborosjenő – Üröm – Külső Bécsi út – Budapest II. kerület (Hűvösvölgy, Hidegkút) – Nagykovácsi – Remeteszőlős – Solymár. Elsődleges célunk minden esetben a talált kutya eredeti gazdájához való visszajuttatása. A talált, befogott kutyákat biztonságba helyezzük ill. orvoshoz visszük, lefotózzuk, plakátoljuk, hirdetjük. Ha eredeti gazdáját nem találjuk, egészségesen, lelkileg – fizikailag rehabilitálva, oltva, microchipezve, ivartalanítva, örökbefogadási szerződéssel és családlátogatással (a tartási körülmények ellenőrzésével) gazdához adjuk egy jobb élet reményében.
Önkénteseink

Nincs menhelyünk, nincsenek fizetett alkalmazottak! Mivel mindenki munka mellett, korlátozott saját anyagi-és erőforrásokból végzi a munkáját, ezt ilyen formában nem is tudnánk vállalni, de egyelőre nem is célunk. Egy területen üzemeltetett menhely komoly önkormányzati engedélyeztetési procedúra és egy önkormányzat sem látja területén szívesen, hogy más önkormányzat területéről összeszedett állatokat náluk helyezzenek el. Így az ideiglenes befogadói hálózattal nagyobb területről tudunk mentést végezni. Ideiglenes befogadókkal dolgozunk, olyan fantasztikus családokkal, akik szeretetet, törődést, nevelést, és ha kell, ápolást nyújtanak a gondozásunkban lévő kutyáknak, amíg azok végleges gazdihoz nem költöznek. Így egyszerre mindössze 20 körüli a gazdára váró kutyák létszáma, ennél többet egyszerűen nem tudunk hova tenni. Másrészt éppen a kis létszám miatt több odafigyelés jut az egyes kutyákra, jobban kiismerjük őket, az egyéniségüket és az igényeiket, és igyekszünk a legjobbat nyújtani nekik.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezzel a rendszerrel: az ideiglenesezéssel (1-2 kutya családonként) a kutyákat sokkal jobban kiismerjük mintha egy nagy egyedszámú menhelyet üzemeltetnénk (ahol 10-15 kutya jut egy gondozóra). A menhelyeken általában csak hétvégeken tudnak az önkéntesek foglalkozni hosszabban a kutyával, míg a családban elhelyezett kutyák napi 24 órás kontaktusban lehetnek az emberrel, hozzászoknak egy átlagos család napirendjéhez, így könnyebben illeszkednek be új családjukba. Aktív foglalkozással, különböző élethelyzetekben tudjuk reakcióikat felmérni – tudjuk tesztelni gyerekekre, idősekre, más állatokra – és így felelősen tudjuk a megfelelő gazdának a megfelelő kutyát örökbe adni. A mentálisan, egészségügyileg és küllemileg is rendbe tett kutyákat már jóval könnyebb gazdához juttatni, mint az elhanyagolt, beteg, ápolatlan vagy kezelhetetlen, neveletlen állatokat.

És talán ez a kulcsa mindennek, ezt szeretjük legjobban: végigkísérni és segíteni egy kidobott, balesetes, megunt stb. kutyát a gyógyuláson, szocializáción és tanításon át, a Gazdához, a boldogsághoz, a teljes élethez vezető úton. Minden egyes kutyával végigéljük ezt, ettől olyan személyes és családias számunkra a kutyamentés, ebben különbözünk a nagy számokkal, menhelyekkel dolgozó állatvédő csapatoktól.

Miből főzünk?

Havi költségvetésünk átlagosan 100-150.000 Ft. Ezt az összeget a társaság tagjai, 15 fő, magánpénzből adják össze, de egyre nagyobb támogatást kapunk már a lakosságtól is. Sajnos ez az összeg csak a legveszélyeztetettebb kutyák mentésére elegendő. Költségeink legnagyobb részét az orvosi költségek (műtétek, oltások, ivartalanítás, chipezés) teszik ki, valamint a kutyák etetése.

Küldetés

A bajba jutott állatok segítése mellett feladatunknak tekintjük a felelős állattartás népszerűsítését is. Szeretnénk, ha a felnövő generáció már másként tekintene az állatokra, ezért gyerekeknek szóló interaktív előadásainkkal a környék iskoláinak egyre gyakoribb vendégei vagyunk. A felnőtt állattartók körében az ivartalanítás és a microchipezés fontosságát igyekszünk megértetni és terjeszteni. Kutyás és állatvédelmi rendezvényekre járunk védenceinkkel, rendszeresen szervezünk örökbefogadó napokat.

Hivatalosan talán „kistérségi civil kezdeményezésnek” nevezhetjük magunkat, de a valóságban ennél sokkal többről van szó: egy jó hangulatú baráti társaságról, akik időt és fáradságot nem sajnálva fogják be, gondozzák, gyógyítják és adják örökbe a kutyákat, emellett pedig közös programokat, például kutyás kirándulásokat is szervezünk. Büszkén jelenthetjük be a hírt: 2009 decemberében Egyesületté alakultunk!

Tudjuk, hogy csepp vagyunk a tengerben: míg mi egy kutyát megmentünk, valamelyik árokparti bokorban egy kóbor szuka épp világra hoz 10 kiskutyát, egy másikat pedig autó üt el valamelyik forgalmas úton… nincs megállás, nem lehet hátradőlni, sosem fogjuk úgy érezni, hogy kész vagyunk. Amíg az állattartási szemlélet nem változik meg gyökeresen, és beteg, sérült, éhező állatok vannak az utakon és az erdőkben, addig sajnos nekünk is lesz munkánk.

Szeretettel várunk csapatunkba minden segíteni szándékozót!

Pilis-Budai Kutyamentők Társasága Egyesület
Adószám: 18001044-1-13
CIB Bank: 10701427- 49914203-51100005
Levelezési cím: 2083 Solymár, Pf. 29.
Honlap: http://www.pilisbudaikutyasok.hu/

(Varkapu.info, Fotó: Pilis-Budai Kutyamentők Közhasznú Egyesület)

Címkék: , , ,