Varázslatos a facélia Pilisvörösvár határában – de csak akkor, ha nem tapossák le

17:56 | 2020 06. 01.

Kategóriák: Erdő-mező, Fő kiemelt

Az elmúlt napokban virágzásnak indult Pilisvörösvár határában a facélia, más nevén a mézontófű, Pünkösd hétfőre pedig a csodaszép lila virágok mellé a napos, kellemes idő is megérkezett. Sokan ezért útnak indultak, hogy fotókat készítsenek a különleges helyszínen, ám a növényeket többen letapossák, megkárosítják – pedig az a helyi gazdálkodók munkájának gyümölcse.

A terület tulajdonosai arra panaszkodnak, hogy a kirándulók, sétálók jelentős része nemcsak a tábla szélén készít fotókat, hanem annak belső részén is. Az elmúlt órákban százak keresték fel a Pilisvörösvár határában liluló területet, ami komoly munkának, jelentős anyagi ráfordításnak és szakértelemnek köszönhetően virít ennyire szépen. Azok, akik besétalnak egy különleges fotó érdekében, és letapossák a kiváló mézelő növényt, ezt mind semmibe veszik, és jelentős kárt okoznak. A betakarításkor ugyanis a kombájn a letaposott növényeket nem tudja felszedni, a károsított részeken a termény – ezesetben a facélia vetőmag, merthogy Pilisvörösvár határában az “készül” – odavész.

Vajon a táblán belül fotókat készítők mit szólnának ahhoz, ha kertjükbe másznának be idegenek csak azért, mert van ott néhány szép virág, amiről képet készítenének? Menet közben pedig le is taposnának néhány csodaszép növényt, áttrappolnának a hetek óta gondozott veteményesen, kitaposnák a minden este meglocsolt, drágán megtrágyázott gyepet.

A mezőgazdasági táblák magántulajdonnak számítanak, ami persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne elsétálni a közelükbe, fotókat készíteni, megcsodálni a sárgálló repcét, a lilába öltözött facélát vagy a káprázatos napraforgókat. Azokat azonban megkárosítani nemcsak tilos, de nem is illik, hiszen más sokat dolgozott azért, hogy az a növény ilyen szép állapotban legyen. A facéliát permetezni is például csak éjjel szabad, amikor a fotósok alszanak, hiszen a méhek védelmében nappal nem lehet ezt a feladatot elvégezni. A méhek védelme pedig az emberiség érdeke, mindenkié, azoké is, akik kárt okoznak egy-egy fotó érdekében – és talán nem is gondolnak arra, hogy ezt nem szabadna megtenni. A fárasztó éjszakai munka után pedig nem lehet elvárni a gazdálkodóktól, hogy egész nap őrizzék a területet, sokkal könnyebb lenne, ha mindenki tiszteletben tartaná más munkáját és tulajdonát, és kellő távolságból gyönyörködne a magyar agrárium szépségeiben.

Egy jó Insta vagy Facebook fotóért tényleg érdemes végigtaposni más ember kemény szakmai munkáján? Ezen érdemes lenne elgondolkodni!

Gribek Dániel

(Varkapu.info)

Címkék: , ,