Chilit kóstoltunk és a Pilis-Budai Kutyásoknál is jártunk a Solymári Búcsúban (+Videó)

15:30 | 2017 09. 12.

Kategóriák: Közélet

A hagyományokhoz híven szeptember második hétvégéjén rendezték meg a nagyszerű programokkal tarkított Solymári Búcsút. A Varkapu.info szerkesztősége is kilátogatott a rendezvényre, ahol élő Facebook videót is készítettünk olvasóinknak. 

 TELJES KÉPGALÉRIA ITT>>>

 
2017 sem múlhatott el Solymári Búcsú nélkül. Véleményünk szerint a térség egyik legigényesebben megszervezett rendezvényén mulathattak azok, akik kilátogattak a Templom tér környékére a hétvégén. A helyi és környékbeli lakosokat több helyszínen várták a programok, amik közül minden korosztály kiválaszthatta a számára legmegfelelőbbet. A legkisebbeket gyermekprogramokkal várták, de a sváb dallamok, a rock zene és a házibuli hangulat kedvelői sem maradtak muzsikaszó nélkül a napokban. A Templom tér környékét pedig igazi sétálóutcává varázsolták, ahol a kézműves termékek mellett ízletes finomságok közül is válogathattunk.
 
Szerkesztőségünk vasárnap délután mikrofonnal felszerelkezve vágott neki a forgatagnak, hogy egy élő Facebook bejelentkezés segítségével ízelítőt adhassunk azoknak, akik lemaradtak volna a rendezvényről:
 
Utunk először a Pilis-Budai Kutyamentő Egyesület sátrához vezetett, ahol Ágnes Zsófi önkéntes segítségével bemutathattuk olvasóinknak, hogy mivel, illetve kikkel is várták a látogatókat a rendezvény ideje alatt. 
 
„Első körben a gazdikereső kutyákat hozzuk ki ide a Solymári Búcsúba, immáron tizenegyedik alkalommal, illetve ajándékokat adunk adományokért” – tudtuk meg Zsófitól. Az egyesület gondozásában jelenleg összesen 15 kutya található, akik közül vasárnap Picúrt, Kormit és Csivit ismerhették meg azok, akik kilátogattak a rendezvényre. A sátorhoz folyamatosan érkeztek az érdeklődők, ami nem is csoda, hiszen egy kis simogatásért cserébe az apró védencek mindenkit levettek a lábukról. 
 
Az aktuális gazdikereső tappancsosok bemutatása mellett Zsófi azt is elárulta, hogy mit kell tennünk akkor, ha kóbor kutyát találunk az utcán: „az első teendő az, hogy nem szabad őt magára hagyni. Meg lehet közelíteni, lehet rajta nyakörvet, bilétát keresni. Ha ez nincs meg, akkor el kell juttatni egy állatorvoshoz, illetve állatvédő egyesületek segítségét is kérhetjük. A térségben több helyen is rendelkeznek chipleolvasóval, amely segítségével könnyen megtalálhatjuk a gazdát.”
 
A Pilis-Budai Kutyamentő Egyesület gyűjtheti az adó 1%-ot is, amelyet az alábbi tevékenységekre használnak fel: „a környékbeli kutyák ivartalanítására, tehát, ha egy nehezebb sorsú család kutyájáról, macskájáról van szó, ebben is szokunk segíteni, illetve a saját kutyáink teljes oltási sorára, tápjára.”

Gazdikereső kutyákkal várták a látogatókat a búcsúban (Fotó: Tóth Bence)

 A boldogan farkukat csóváló kutyákat hátra hagyva csípős hangulatban volt részünk, ugyanis a pilisszentiváni CsakaChili Kert&Bolt sátrába vitt az utunk, ahol igazi különlegességeket vehettünk szemügyre – és kóstolhattunk meg.
 
A pult mögül Marlok Tamás mutatta be nekünk, hogy milyen gasztronómiai ízletességeket pakoltak ki a rendezvényre: „hoztunk chili növényeket, amiket haza lehet vinni, és nevelgetni akár éveken keresztül, illetve friss chili válogatást, natúr illetve ízesített szószokat, chili csalamádét, és a top termékünket, a chilis BBQ szószt, amit több mint öt éve csinálunk.”
 

Mint megtudtuk, a BBQ szószba ír whisky is kerül, ami hamburgerhez, sült krumplihoz kiváló választás lehet: „egyik háztartásból sem hiányozhat, egy ilyennek kell lennie a hűtőben, sőt, jobb hogyha kettő van, mert ha elfogy és nincs másik hirtelen, akkor lehet, hogy baj lesz.”

A csípős ízek sátra (Fotó: Gribek Tímea)

 Akik felkeresték a búcsú idején a sátrat, azok megkóstolhatták a kész termékeket, illetve magukat a paprikákat is. Ezeket mi is leteszteltük, igazán csípős élmény volt!
 
Akinek a videó láttán megjött a kedve egy kis chilis finomsághoz, az a rendezvényt követően is felkeresheti a kertészetet Pilisszentivánon, a Jókenyér üzlet szomszédságában, ahol Tamásék több mint száz fajta chilit termesztenek. 
 
(Varkapu.info)
Címkék: , , , , , ,