Különleges polcrendszert talált ki a pilisszántói férfi – a Forbes is írt róla

16:43 | 2018 01. 06.

Kategóriák: Közélet

Négy éve otthonába keresett polcot Csocsán Gyula, de semelyik boltban nem talált olyat, ami formára, megjelenésre elnyerte volna a tetszését. Egy barkácsáruházban bolyongva viszont meglátott egy halom bútorlapot. Fogta hát az amatőr fúróját és csinált magának egy polcrendszert. Aztán egy termékcsaládot. Néhány hónapja pedig nyitott egy webáruházat, ahol ezeket árulja. A pilisszántói Csocsán Gyuláról a Forbes írt cikket.

A Shelfie-re jellemző, sajátosan elcsúsztatott megjelenése onnan jött, hogy nem fért hozzá jól a csavarpontokhoz, ezért az egyszerűség kedvéért elcsúsztatta az elemeket. „Már másfél éve nézegettem a polcomat, amikor egy hajnalban, reggel négykor felébredtem és megláttam benne a rendszert.” Másfél év agyi inkubáció következett, ami alatt Gyula egy, a Legóhoz hasonló szisztémát rakott össze, előtte csak egyenként egymáshoz passzintotta a polcokat.

Az elvi fejlesztést két év gyakorlati követte, vagyis maga a termékfejlesztés, amelynek a végén egy kombinálható polcrendszer jött ki. Jelenleg 210 féle előre konfigurált szekrény közül lehet választani, van nappaliba való, sarokba való, tévéfal, egysoros és többsoros polc és egész falat betöltő rendszer is.

Kezeletlen tálalás

A polc extra jó minőségű, Oroszországból érkező táblásított borovi fenyőből készül, natúr, kezeletlen tálalásban. „Így a radír és a csiszolópapír megoldja, ha összekenődik” – mondja Gyula a miértet, de hozzáteszi, később kérhető lesz majd a lakkozás, sőt, akár a többféle színre festés is (terv a gyerekbútor is), de a kezdeti fázisban marad az otthoni kezelés, aki ezt szeretné. Ahogy szerelni is alapvetően a vevő szerel, de plusz költségért lehet kérni összeszerelést is. „Bár bolondbiztosra terveztem, nem lehet rosszul felszerelni, de nyilván nekem már ráállt a szemem, mi hova való.” Egyelőre még Gyula szállít és ő is szerel, ha kérik. A weboldal öt hónapja működik, a webshop egy hónapja éles, ezalatt nagyjából egy tucat szett kelt el.

Csocsán Gyula hobbiprojektje a Shelfie // Fotó: Orbital Strangers

A Shelfie (a név a polc angol megfelelőjéből – shelf – és a selfie-ből tevődött össze, önpolcnak fordíthatnánk) egy munka melletti projekt. Gyula fő állásban tanácsadó, zömmel értékesítőket oktat. Ha a saját üzlettel nem halad annyira, annak az az oka, hogy élnie is kell valamiből. A pilisszántói lakhatás mellé – hosszas keresgélés után – Solymáron talált raktárt, ami egyben bemutatóteremként is funkcionál, oda nem kell annyit utaznia.

„A két év alatti befektetés alulról karcolja a tíz milliót, de a beruházásnak most már nagyjából vége, van raktár, raktárkészlet, webshop, a marketing az egyetlen, amire folyamatosan költeni kell még.”

Gyula tervei szerint két év alatt térül meg a kezdeti befektetés, ehhez idén még 30 szettet el szeretne adni, nagyjából a jelenlegi készlet is erre elég.

Egyedi háromdimenziós hatás az eltérő szélességű lapok miatt

A nyári lakásátrendezési szezont lekésték ugyan, de előttük az év legerősebb része, az ősz. Jövőre száz eladott polcrendszer a cél, és ha ez megvan, akkor a külföldi terjeszkedés. „A szállítás miatt első körben a szomszédos országokban bízom.” A céget ezért már előrelátóan Shelfie Hungary Kft.-nek nevezte el. Gyula egyébként nem először vállalkozik (a fiók tele van vállalkozásötletekkel), korábban óraimporttal foglalkozott, három külföldi márka kizárólagos magyarországi forgalmazója volt.

A Shelfie-ben egyelőre Gyula a fő állású alkalmazott, a gyártást kiszervezte, a dizájnban grafikusnak készülő lánya segített, és felesége is mindig ugrásra kész, ha a családi vállalkozásban szükség van segítségre.

Azt kapod, amire számítasz

Termékét Gyula budget dizájnbútornak hívja. „Azzal, hogy a vízszintes és a függőleges lapoknak eltérő a szélessége, háromdimenziós hatása van a terméknek, az ára pedig mondjuk az IKEA-árszint felső harmadában van.” Ha már IKEA és piaci elhelyezkedés, Gyula szerint az ő terméke egyedibb és jobb minőségű a népszerű márkánál, és nagyobb eséllyel kapja azt a vásárló, amit szeretne, mint ha asztalosnál rendelné meg, ráadásul csináld magad dizájn bútort nem látott még máshol. A rendszer jól variálható, de van néhány alappillér, ami nem módosítható. „Nyilván a Lego-kockát sem tudom 45 fokban rányomni a másikra.” Egyelőre egy offline konfigurátor segít, amelyet a honlapról lehet letölteni, vagy a direkt megkeresésekre, kérésekre egyedi árajánlatot készít a cég. A kész termékek mérettől és elemektől függően 50 és 200 ezer forint között mozognak.

Mint a Legót, úgy lehet variálni az elemeket

„A bútorpiac lassan mozgó piac, hiszen nem cserélünk évente bútort, de ezen belül szerencse, hogy a polcra nem kell ráülni, nem kell kipróbálni, ez a webes értékesítésnek kedvez.”

Azért Gyula emellett néhány hagyományos bútorboltban is szeretne jelen lenni („bútort mégiscsak bútorboltban vesz az ember”), és tervezi, hogy gerillamód becserkész pár üres falfelülettel bíró boltot, amolyan kiállító terem jelleggel. Ingyen adná a bútort, csak lehessen hol élőben megnézni a terméket. „250-es a to do listám, de semmi vész, 600-ról indultam.”

A Shelfie minden fronton az egyediségre hajt, így például az alapító direkt a csomós fatáblákat rendeli, mert azoknak szebb a mintázata, és faillatú szórólapokkal terjeszti a terméket. „Iszonyú drága volt ez a megoldás, de hiszem, hogy így nem dobják ki a katalógusunkat.”

(Forbes.hu)

Címkék: , , , ,