Tűz volt a perbáli templomban, megsemmisült a főoltár – KÉPEK

10:39 | 2019 01. 04.

Kategóriák: Al kiemelt, Közélet

Január elsején az esti órákban egy perbáli járókelő – Dubecz Tibor – vette észre, hogy a perbáli Szt. Anna templomból füst szivárog. Nagyjából fél óra múlva érkeztek ki a tűzoltók és megkezdték az oltást. Eddigre már a templom barokk főoltára és a benne található két áldoztató kehely megsemmisült.

Emellett elégtek a főoltárt letakaró szőnyegek, a főoltár mögött függő – a templom védőszentjeit ábrázoló – oltárkép elsötétedett és a színek „elvesztek”, illetve a kép kerete is sérült, valamint a nemrégiben feltárt, a főoltár mögött található freskó a hő és a füst hatására tönkrement, a keresztelőkút pedig megperzselődött. Ezen kívül az oldalfalakon és a boltozatokon sűrű füst lerakódások képződtek. A hőmérséklet olyan magas volt a templomban, hogy a főoltártól nagyjából 15 méterre található orgona sípjai a hőtől felhólyagosodtak.

A füstöt észlelő, és az illetékeseknek azonnal jelző perbáli járókelőnek illetve a Tűzoltók gyors kiérkezésének hála a tűz terjedését sikerült megállítani. Harkai Gábor plébános az egyházközség nevében külön köszönetét fejezi ki Dubecz Tibornak, aki azonnal jelezte a füstöt.

Plébános Úr és egyházközségi képviselő-testület tagjai röviddel ezután nekifogtak a károk felmérésének, valamint az ilyenkor szokásos tennivalók elvégzésének (biztosító értesítése, stb.)

A kár részben eszmei, hiszen a főoltár az 1800-as évek elején készült fából, valamint gazdagon díszítették fa faragványok. A templom külső felújítása az elmúlt évben fejeződött be, belső felújítása pedig már előkészítés alatt volt. A tűzkárok elkerülhetetlenné teszik a felújítás mielőbbi megkezdését.

Ha Ön támogatná a tűzkárok helyreállítását, illetve a templom belső megújulását a Perbáli Római Katolikus Plébánia számlaszámán megteheti.
Számlaszám: 11103303-75013736-36000001

A következő vasárnapi szentmise – január 6-án – az iskola ebédlőjében lesz.

(Perbáli Hírmondó)

Címkék: , , ,