Elszállítják a templomból a pilisszántói keresztes követ

12:01 | 2017 11. 08.

Kategóriák: Al kiemelt, Közélet

Az pilisszántói egyházközség tagjai és annak vezetője a szentmiséket gyakran megzavaró problémára hívták fel az önkormányzat figyelmét: a templom közepén található földalatti folyosóba, üvegajtó mögé zárt „keresztes kő” sok érdeklődőt vonz, akik ugyanakkor sokszor a szentmisét sem tartva tiszteletben, a szertartás közepén mennek be a templomba, hogy azt megtekintsék.

“A templomot látogató csoportok túlnyomó többsége nem vallási okból keresi fel a templomot, hanem csak és kizárólag a követ szeretnék megnézni, ami az Isten házában nem helyénvaló, ezért célszerű a két dolgot egymástól fizikailag is különválasztani” – olvasható Pilisszántó Község Facebook-oldalán.

Az önkormányzat szerint az a megoldás, ha a keresztes követ a templomból egy, a bemutatására méltó, de elkülönített helyen állítják ki, így a templom is megőrizheti intimitását a vallásukat gyakorolni kívánó hívők számára, másrészt a kő is olyan helyre kerülhet, ahol minden érdeklődő számára bármikor zavartalanul megtekinthető.

A város vezetősége ezen probléma megoldásában kíván segítséget nyújtani, ezért a 2017. november 7-i testületi ülésén a képviselők úgy döntöttek, hogy intézkednek a keresztes kő elhelyzéséről a Római Katolikus Templom kertjében oly módon, hogy az bármikor az érdeklődők számára megtekinthető legyen, ugyanakkor károsodás ne érhesse.

Változások Pilisszántón

A keresztes kő áthelyezése nem az egyetlen változás, amit a pilisszántóiak észlelhetnek a településen, ugyanis szeptemberben számoltunk be arról, hogy a településről eltűnt a Boldogasszony kápolna közelében álló Pilis Keresztje. Az emlékmű hiánya azonban nem végleges: a veszélyessé vált, korhadt fakeresztet hamarosan időtállóbb anyagból ismét megcsodálhatjuk. A Pilis keresztje sorsáról tovább olvasok>>>

Címkék: , , ,